Передплата 2024 ВЗ

Річний бюджет України «злили» в ...офшори

Шокуючу інформацію “виловила” в Інтернеті. На своїй сторінці у Facebook (не на засіданні уряду, і навіть не на прес-конференції!) заступник міністра фінансів Олена Макеєва якось так між іншим написала, що за останні 1,5 року за допомогою фіктивних цінних паперів з України виведено понад 400 млрд. гривень!  

При цьому, пише заступник міністра, кожна з компаній, які були задіяна в цьому процесі, проходила обов’язковий аудит фінансової звітності. «Аудитори повинні були запобігти відтоку капіталу з країни”, — зазначила  пані Макеєва. 

І що далі? Аудитори не запобігли. Фінмоніторинг не побачив. Банки заплющили очі. Нацбанк переймається курсом гривні, і йому теж нема коли  виявляти сумнівні оборудки. Генпрокуратура займається внутрішніми розборками. Уряд - “реформами”. Президент — усім зразу, тож  у нього також руки не доходять... 

А тим часом...

Річний бюджет України “злили” в унітаз. Унітаз, звичайно, золотий. Але хотілось би знати, чия попа на ньому сидить?! Хто у нас такий спритний, що непомітно від усіх через фіктивні цінні папери спокійно вивів з країни, що борсається у фінансовій кризі та ледь не на колінах випрошує у МВФ та інших кредиторів гроші, навіть не сотні мільйонів, а сотні мільярдів гривень?! І чому жоден чиновник, наприклад, тієї ж Державної служби фінансового моніторингу, який мав би пильнувати гроші та протидіяти усіляким “схемам”, не покараний? З одного боку, уряд намагається заощадити кожну копійку за рахунок простих смертних (оподатковує пенсії, скасовує пільги, скорочує бюджетників і т.п.), а з іншого - Верховна Рада досі не закрила офшорні діри, хоча розмов і піару на цю тему було багато. Чому так?

Відповідь напрошується сама собою. Той, хто має ламати схеми, через кого проходять в той чи інший спосіб ці мільярди, діє з точністю до навпаки. Це як в міліції: хто з чим бореться (наркотики, проституція), той те і “дахує”. На жаль, інформація, яку озвучила заступник міністра, свідчить про дуже невтішний факт — в країні далі панує олігархія, тобто влада великого капіталу. І платити податки в державі, де вони заробили свої мільярди, ці люди вперто не бажають. 24 роки не платили. Чого раптом змінювати такі усталені звички?.. 

Виглядає на те, що, попри гучні заяви про деолігархізацію (як, втім, і про деофшоризацію), олігарх олігарху око не виклює...

 

Схожі новини