Передплата 2024 «Добрий господар»

Дурні та ще дурніші

Грецьке “ні” на недільному референдумі - апофеоз ідіотизму, до якого може скотитися нація, що дозволяє брехливим політикам-популістам себе дурити.

По суті, позиція тих понад 60 % греків, які відкинули подальшу співпрацю з кредиторами, є такою: “У тому, що ми набрали понад 300 мільярдів євро боргів, винні не ми, а ті, хто давав нам гроші. Тому нічого нікому платити не будемо!”. Греки повірили своєму прем'єру Ципрасу, який закликав відповісти “ні”. На думку Ципраса, це посилить позицію Афін (яким чином?) на переговорах із ЄС, МВФ і Європейським центробанком... 

 Що далі?  Жорстка позиція німецьких урядовців (кажуть, що на референдумі Греція фактично підписала собі вирок), свідчить про те, що Grexit, тобто вихід Греції із зони євро, є цілком можливим. Щоправда, деякі країни-члени єврозони, зокрема Франція та Іспанія, ще вірять у якісь переговори... У будь-якому випадку, грекам не позаздриш. “Ні” на референдумі означає, що ЄЦБ більше не дасть Греції євро. Чим платити зарплати і пенсії? На те, щоб надрукувати національну валюту, драхму, потрібно кілька місяців. Один із варіантів - тимчасове “ходіння” якоїсь перехідної валюти, типу українських купоно-карбованців.  Найімовірніше, ця квазівалюта, як і колись наші купони, швидко знеціниться. Тож незабаром усі греки можуть стати мільйонерами...  Тим часом у Греції вже говорять про часткову конфіскацію банківських вкладів. Пропонують забрати на користь держави 30 % тих вкладів громадян у грецьких банках, на яких розміщено понад вісім тисяч євро (схожу “реформу” пережив нещодавно Кіпр).

 Як вплине грецька “болячка” на розвиток відносин ЄС і  України? На перший погляд, негативно. Греція є членом ЄС і НАТО, тож європейські лідери мусять впритул займатися грецькою кризою - аби не дозволити цьому гнійникові заразити увесь організм. Більше уваги приділятимуть Греції, значить, менше часу залишатиметься на Україну... Утім, є й інша точка зору. Греція, як би не розвивалася там ситуація,  уже стала великою поразкою - Євросоюзу взагалі та канцлера Німеччини зокрема (Ангелу Меркель вже критикують у ЗМІ за те, що не врахувала “особливої” грецької специфіки). Значить, ЄС конче потрібна велика перемога... Чи не могла б нею стати Україна?  

 Бальзам на рани  нашому урядові пролив у виданні Capital відомий шведсько-американський економіст Андерс Ослунд. "Після того, як ЄС де-факто втратив Грецію, він потребує успіху - і Україна може принести такий успіх”, - переконаний експерт. Ослунд хвалить український уряд за зроблені реформаторські кроки (зокрема, підвищення цін на газ, покращення ситуації з держзакупівлями), і за те, що "багато робиться для того, щоб поставити в рамки олігархів". На думку Ослунда, Євросоюз мав би надати Україні значно більшу фінансову підтримку, ніж п’ять мільярдів євро кредиту. У Грецію ж бо ЄС вбухав у сорок разів більше... ЄЦБ, вважає Ослунд, міг би дати Києву гарантії в розмірі десять мільярдів євро, і    “це стабілізувало би національну українську валюту”. 

 ...Розмріялися? А тепер згадайте про тих 229 народних депутатів  України, які підтримали у Раді популістський закон про валютні кредити. Ціна питання - близько ста мільярдів гривень. У державі, яка фактично живе у борг, і яка з великим трудом нашкрябає кошти на армію, представники усіх (!) фракцій парламенту голосують за те, аби... знищити банківську систему цієї держави! Бо ніщо інше рішення про переведення валютних кредитів у гривню за курсом на день взяття цих кредитів не означає... А тепер поставте себе на місце лідерів Європейського Союзу: ви б дали поважні гроші країні, парламент якої ухвалює такі безглузді, фактично злочинні рішення?    

Схожі новини