Передплата 2024 ВЗ

І що ж таке у відомстві Лаврова курять?

Путін доклав чимало зусиль, намагаючись завадити Євросоюзу продовжити антиросійські економічні санкції. Президент РФ і угорського прем’єра Орбана  кредитом спокушав, і чеського президента Земана за “незалежну позицію” хвалив, і грецького прем’єра  Ципраса в Кремлі приймав. (Щоправда, грошей не дав). А ще Путін їздив із пафосним візитом до Італії і писав сльозливі листи екс-канцлеру Німеччини Колю. Виручай, мовляв, старий друже, переконай злу тітку Меркель “зав’язати” зі санкціями... Не допомогло!

Важелі, якими впливає на потенційну євросоюзівську фронду фрау Меркель, із  гнилими путінськими “заманухами” не порівняти. Попри всі спроби Кремля розколоти єдність ЄС в українському питанні, Євросоюз не похитнувся. У понеділок, 22 червня, Європейська Рада “продовжила економічні санкції, які були введені у відповідь на дестабілізуючу роль Росії у Східній Україні, до 31 січня 2016 року”. Таке рішення у Брюсселі пояснили логікою “домовленостей, прийнятих у березні 2015 року під час саміту ЄС”. Адже тоді “лідери Євросоюзу пов’язали тривалість цих санкцій з повною реалізацією Мінських угод, котра... має завершитися до 31 грудня 2015 року”.

Оскільки  такою “реалізацією” з боку Росії навіть і не пахне, Путін і компанія, без сумніву, заслуговували не те що на продовження - на посилення санкцій! Але будь-яке рішення приймається на рівні ЄС за наявності згоди усіх 28 країн-членів. Щодо посилення санкцій такої згоди, на жаль, немає... Утім, судячи з нервової, абсолютно не адекватної реакції у Кремлі, навіть продовження уже діючих санкцій ЄС ще на півроку обіцяє російській економіці дуже “райдужні” перспективи.

“Глибоко розчаровані тим, що знову в ЄС запанувала думка русофобського лобі, яке протягло рішення про продовження незаконних рестрикцій, - пафосно образилося на рішення Європейської Ради російське МЗС. - Особливо цинічно виглядає те, що рішення про продовження антиросійських санкцій прийнято країнами ЄС 22 червня, в той день, коли фашистська Німеччина напала на СРСР. Хотілося б вірити, що це - збіг, а не спеціально продуманий крок”. От цікаво, що ж таке у відомстві Лаврова курять? Мабуть, маразмом про “спеціально продуману” підступною Європою провокацію з 22 червня кисельовське ТБ годуватиме зазомбованих російських телеглядачів...

Якраз напередодні рішення щодо продовження санкцій  режиму Путіну завдали ще одного потужного удару. Заарештовано майно російських компаній у Бельгії, Франції, Австрії. Очікують, що вже найближчим часом такий арешт може бути накладено у Великій Британії і Нідерландах. Акціонери вкраденої поплічниками Путіна нафтової компанії ЮКОС виграли справу проти Росії у Гаазькому арбітражному суді. Оскільки 50 мільярдів доларів, призначених у Гаазі як компенсацію збитків, Росія платити відмовляється, акціонери ЮКОСа звернулися до судів із вимогою забезпечити виконання рішення Гааги. Арешти майна б’ють насамперед по російському бізнесу. У такий спосіб Захід йому пояснює: поки при владі в Росії Путін, комфортного існування не буде...

“Заганяючи” Путіна, свій червоний прапорець встановила й швейцарська прокуратура. Аж 53 фінансових проводки ФІФА, кажуть слідчі, викликають підозру. Швейцарці розслідують зараз, чи в законний спосіб Росія і Катар одержали свого часу право приймати футбольні Мундіалі 2018 і 2022 років. Великий приятель Путіна, президент ФІФА Йозеф Блаттер, через корупційний скандал подав у відставку. Заарештовані американським ФБР соратники Блаттера активно співпрацюють зі слідством. Схоже, правда про те, як “чесно” Росія одержала право організувати Мундіаль 2018 року, незабаром таки вийде на світ Божий.

Схожі новини