Передплата 2024 «Добра кухня»

Безробітний? Почисти свій Facebook і «Контакт»

Як знайти роботу, коли довкола усіх звільняють

В Україні дедалі більше людей лишається без роботи. За даними Державної служби зайнятості, з початку поточного року роботодавці поінформували їх про заплановане масове звільнення 100 тисяч працівників. Це  на 29 тис. осіб більше, ніж  скоротили у минулому році. Найбільше вивільнення працівників очікується у Львівській, Дніпропетровській, Харківській, Одеській, Івано-Франківській, Донецькій областях та Києві. Серед осіб, яких попередили про звільнення, найбільше працівників сфери державного управління та обов’язкового соціального страхування (29%), фінансової та страхової діяльності (11%), переробної промисловості (9%).

Зрозуміло, що люди, яких звільнили чи от-от звільнять, — у відчаї. Знайти роботу, коли багато підприємств через економічну скруту намагаються оптимізувати штати чи навіть згортають діяльність, видається нереальним. Тому чимало безробітних навіть не намагаються знайти роботу. Мовляв, почекаю до кращих часів. Експерти ринку праці іншої думки. Вони переконані: чим довше людина залишається без роботи, тим менше шансів її знайти, адже професійні навички та контакти втрачаються дуже швидко. Експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter радять дотримуватись кількох простих правил пошуку роботи.

Не приховуйте, що шукаєте роботу. Якщо вас уже звільнили чи знаєте, що скорочення не за горами, розкажіть якомога більшій кількості людей, що шукаєте роботу. Друзі, партнери і навіть конкуренти фірми, у якій ви працювали, можуть порадити вас потенційному роботодавцю чи хоча б підказати, де є чи звільняються вакансії.

Не чекайте, коли робота вас знайде. Пошук має бути багаторівневим — йдіть у державний центр зайнятості, залишайте резюме на різних сайтах з пошуку роботи, підключіть соцмережі. Моя подруга донедавна працювала у київському журналі, який через кризу закрився. Написала у Facebook, що шукає роботу чи підробіток, і вже наступного дня пішла на співбесіду.

Стукайте у зачинені двері. Зверніть увагу і на компанії, у яких наразі нема відкритих вакансій, але ви б хотіли чи могли там працювати.

Пошліть туди резюме разом з мотиваційним листом, де опишете, чому хочете працювати саме у цій компанії і яку користь можете їй принести. У кризу роботодавці особливо зацікавлені в тому, щоб замінити малоефективних співробітників на ефективніших. У таких випадках компанія не публікує вакансій, щоб завчасно не «злякати претендента на виліт». Непоодинокі випадки, коли компанія, яка переживає скрутні часи, скорочує велику кількість людей. Натомість набирає повністю нову команду.

Почистіть сторінки у соц­мережах. Аби зрозуміти, «чим пахне» претендент на посаду, роботодавці, окрім резюме, тепер вивчають ще й сторінки у соцмережах. Тому перед пошуком роботи звідти варто видалити всі пости, які вас можуть дискредитувати як професіонала і серйозну людину. В той же час не варто забувати про професійні групи у соцмережах. Підпишіться на них. Спілкуючись з колегами, ви зможете не тільки бути в курсі новин спільноти, а й повідомити, що шукаєте роботу. Зрештою, є соціальні мережі професійних контактів, як-от Linkedin. Якщо  ви зареєструєтесь там, вам надходитимуть повідомлення про вакансії великих компаній, які могли б вас зацікавити.

Не такий страшний фріланс, як його малюють. Не бійтеся розглядати пропозиції про тимчасову роботу. По-перше, ви матимете хоч якийсь заробіток, поки не знайдете постійної роботи. По-друге, у вас залишиться час на пошук хорошої вакансії. По-третє, зможете оволодіти новими навичками.

Займіться самоосвітою. Дипломом про вищу освіту нині нікого не здивуєш. Натомість сертифікати про участь у професійних тренінгах, майстер-класах тощо допоможуть вам зарекомендувати себе як активну, цілеспрямовану особистість. Роботодавцям такі подобаються. Зрештою, курси з підвищення кваліфікації допоможуть розширити мережу професійних контактів. Якщо не маєте грошей на відвідини дорогих майстер-класів, реєструйтесь на безкоштовні онлайн-курси.

Якщо ви вирішили звільнитись. Криза кризою, але якщо робота допекла, то навіть у такий непевний час  варто задуматись про краще місце. Але не спалюйте за собою мостів. Поки не знайшли нову роботу, не поспішайте писати заяву на звільнення. А якщо розміщуєте оголошення на сайтах з пошуку роботи, зніміть налаштування видимості. На деяких порталах, розміщуючи резюме,  налаштовуйте його таким чином, що воно буде видиме лише  тим компаніям, які ви вкажете. Для чого вашому керівництву передчасно знати, що ви гострите лижі. Може, ще доведеться залишитись.

Схожі новини