Передплата 2024 ВЗ

Налякали Коломойського доганою...

Скандал довкола ПАТ «Укртранснафта» слід розглянути ще з інших боків, крім тих аспектів, про які багато показують, пишуть і говорять.

Нагадаю: 19 березня ввечері керівник Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський разом з невідомими (пишуть — озброєними!) людьми у Києві в державному акціонерному товаристві «Укртранснафта» вчинив дії, які потім стали підставою для оголошення йому догани з боку президента країни. Крім цього, там мав неприпустиму розмову у відверто хамській манері з журналістом, яку показали багато українських і зарубіжних ЗМІ.

На фоні цього інциденту деякі ЗМІ (переважно ті, що належать самому Коломойському) подають «губернатора» як такого собі незамінного керівника Дніпропетровської ОДА, лише завдяки якому стримано поширення російської агресії на Дніпропетровщину. Тобто, серед іншого, українці тої ж Дніпропетровської області, а може, й всієї України, подаються як неповноцінні, такі собі «меншовартісні».

Майже не згадується про те, що скандал, пов’язаний з «Укртранснафтою», є цілком закономірним, легко прораховувався і за бажання міг бути упереджений. А сам чиновник-олігарх діє так, як йому дозволяють захищати свої приватні інтереси, які насамперед полягають у збільшенні приватних статків.

По суті, і українське суспільство, і керівництво країни фактично змирилися з тим, що на державну службу у нас може бути призначена людина, яка демонстративно не дотримується Конституції і законів України. Зокрема, цей «губернатор» має як мінімум три громадянства — про що сам казав. Важко собі уявити, наприклад, аби у Швейцарії (яка, зокрема, дала йому громадянство) керівник якоїсь Землі приїхав у столицю Берн і наводив там порядок на свій розсуд, всупереч федеральним законам тієї країни.

Важко також уявити, що, наприклад, глава Тернопільської ОДА приїздить до столиці, влаштовує скандальні діяння чи рейдерське захоплення державної структури (ну, наприклад, Адміністрації президента). І пояснює свої вчинки тим, що там було здійснено «рейдерське захоплення російськими терористами». А чим гірший тернопільський намісник президента від дніпропетровського?

Не зрозуміло, за яким таким правом «губернатор» Дніпропетровської області у столиці держави ходить у супроводі озброєних бійців незаконного формування? Хто йому надав таке право, яке суперечить законодавству України? І як це може впливати на безпеку держави та громадян?

Так само не зрозуміло, чи громадянин України, маючи інформацію про російських терористів у столиці держави (чим, нагадаю, виправдовує свої зухвалі дії), звернувся до СБУ, Генпрокуратури, президента України з вимогою терміново їх знешкодити? Якщо ні, то, виходить, він приховує важкий злочин, який дуже жорстоко карається у всьому світі, — тероризм. Або ж він сказав неправду, що також карається. Адже закон передбачає покарання тих, хто повідомляє про «замінування» поїзда.

І вже зовсім неприйнятно, зокрема в цивілізованих державах, які люб’язно надали громадянство «олігарху-губернатору», аби держслужбовець так відверто по-хамськи, з матами та погрозами, при включених телекамерах розмовляв з представником ЗМІ!

І за все це він отримав лише скромненьку «догану», при цьому заявив, що вибачатися перед журналістом не збирається, бо не вбачає у своїх діях нічого образливого і неправомірного. Тобто навіть не усвідомлює (чи вдає, що не усвідомлює), що він накоїв, не визнає своїх помилок. І не боїться наслідків...

Схожі новини