Передплата 2024 «Добра кухня»

«Секрет» Лєшека Бальцеровича

«Чарівником у голубому вертольоті», який прилетить і подарує нашій економіці шанс на одужання і розвиток, в Україні “призначили” відомого польського реформатора Лєшека Бальцеровича.

Наші ЗМІ повідомили про його участь у розробці плану українських реформ із очевидною надією. Мовляв, Бальцерович точно знає той великий секрет, який може вивести українську господарку з прірви. І ось тепер, нарешті, легендарний “батько польських реформ” поділиться цим секретом із українцями...

Секрет у тому, що жодного секрету Бальцерович не має! Своїх економічних поглядів пан Лєшек ніколи не приховував, не робить цього і зараз. “Більше фахової приватизації, менше державного сектору економіки, — розкрив Бальцерович свій рецепт успіху в інтерв’ю, яке дав “ВЗ” у Варшаві десять років тому. — Менше приписів і адміністративних дій, які гальмують легальне підприємництво і сприяють корупції. Більше інвестицій, яким потрібен добрий інвестиційний клімат (для всіх інвесторів — закордонних і вітчизняних). Що формує цей клімат? Інвестор має знати, що власності його не позбавлять... Коли ми розпочинали, закордонних інвесторів у нас майже не було. Хоч було багато пільг для них… Ми розпочали з ліквідації цих пільг, поліпшили умови інвестування — але для всіх. І незабаром інвестиції до Польщі пішли”.

Бальцерович розчарує тих українців, які вважають, що справжні реформи можуть бути безболісними. І тих вітчизняних “реформаторів”, які, схоже, досі сподіваються, що реформи їм допоможе зробити... друкарський верстат. “Неможливо здійснити реформи, не ущемивши чиїхось інтересів, але без реформ біди буде ще більше, — розповів у тому інтерв’ю Бальцерович. — Не штука наповнити портфель грішми, що не мають жодної вартості. Але це рецепт катастрофи”.

“Для країн, які хочуть стати економічними “тиграми”, важливо мати невелике податкове навантаження. А низькі податки можливі тільки тоді, коли маємо низькі видатки”, — казав тоді Бальцерович. Не змінив пан Лєшек своїх поглядів і сьогодні. "Якщо є величезний дефіцит бюджету, а він, на жаль, є, то насамперед потрібно усунути величезні субсидії", — наголосив Бальцерович у своїй недавній лекції у Києві. Треба також, вважає польський реформатор, піднімати пенсійний вік — аби ліквідувати досі фінансований з бюджету дефіцит Пенсійного фонду. Не обійтися без реорганізації “Нафтогазу” — щоб «система не дозволяла красти». А вона дозволятиме, поки вартість газу вітчизняного видобутку, який іде “на потреби населення”, не зрівняється з ринковою...

Реформи зазвичай болючі, але без реформ буде ще гірше, переконаний Бальцерович. Досвід Польщі й України, які на початку 90-х років минулого століття були у приблизно однакових стартових умовах, цю істину від “батька польських реформ” ілюструє чудово... Можливо, у необхідності реформ нарешті переконалися і в українській владі? Тоді запрошення Бальцеровича до “команди реформ” цілком логічне: буде на кого звалити відповідальність за “ущемлення” чиїхось інтересів”... До того ж Бальцеровича у нас сприймають як такого собі гуру. Коли вітчизняні економісти кажуть про те, що треба різати пільги, більшість людей це не сприймає. А коли те саме скаже таке світило, як Бальцерович, реакція може бути лояльнішою. Зрештою, у нього ж вийшло.

Схожі новини