Передплата 2024 ВЗ

СНД – мертвонароджене дитя Радянського Союзу

23 роки тому, 8 грудня 1991 року, у Віскулях – резиденції білоруського уряду в Біловезькій Пущі – тодішні керівники України (Леонід Кравчук), Республіки Білорусь (Станіслав Шушкевич) і Російської Федерації (Борис Єльцин) спочатку констатували, що СРСР помер, а потім підписали Угоду про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД).

Багато оглядачів вважають, що тоді на світ з’явилося мертвонароджене дитя.

Це була своєрідна спроба безболісно завалити Радянський Союз так, щоб його уламки не накрили собою республіки, які формально ще перебували в складі імперії. Саме на руїнах Радянського Союзу і була створена Співдружність. Ідея новоутворення полягала у тому, аби колишні союзні республіки в межах нової структури могли координувати політичні і економічні взаємовигідні і рівноправні стосунки. Але з перших днів існування СНД бал там правила Росія. І саме з перших днів було зрозуміло, що ця організація безперспективна і нежиттєздатна. Така собі відрижка Радянського Союзу.

Росія домінувала у прийнятті усіх важливих рішень і з кожним роком свій вплив та тиск на членів організації посилювала. Про рівноправ’я і взаємну вигоду не йшлося. В рамках Співдружності часто виникали конфлікти серед держав-учасниць. Зокрема, і збройні. Наприклад, і Вірменія, і Азербайджан є членами СНД, але це не заважає їм бути запеклими ворогами, які через Нагірний Карабах, по суті, перебувають у стані війни. Грузія також була членом СНД, але це не врятувало її від військової агресії з боку Росії. Після війни Грузія покинула лави Співдружності.

На думку аналітиків, так звана Співдружність Незалежних Держав давно себе вичерпала. Існує ця організація лише формально і тримається на певних торгових преференціях, які Росія надає іншим членам організації. Йдеться про зону вільної торгівлі, хоча її цілком можна було б замінити двосторонніми угодами та договорами. Цими ж преференціями Кремль шантажує учасників СНД. Росії розходиться на цьому штучному утворенні, оскільки через економічні важелі може впливати політично.

Останній саміт СНД, який відбувся на початку жовтня цього року у Мінську, президент України Петро Порошенко проігнорував. На тлі анексії Криму і російської військової агресії на сході України візит Порошенка був неможливий.

У травні цього року заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський заявив, що Україна почала процедуру виходу з СНД. У Верховній Раді вже півроку як зареєстровано законопроект про призупинення дії угоди про створення Співдружності Незалежних Держав.

Україна ратифікувала угоду про створення СНД 10 грудня 1991 року, але протокол до угоди і статут СНД не ратифікований і не підписаний. Таким чином, де-юре Україна не є державою-членом СНД.

Схожі новини