Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Російський тарган» Земан – ще не уся Чехія

Словаччина і Чехія відзначили 25-ту річницю Оксамовитої революції.

Тоді, 17 листопада 1989 року, також був Міжнародний день студента. Чехословацькі студенти вийшли на акцію протесту, яка після сутичок із поліцією переросла у безстроковий мітинг. Який, своєю чергою, завершився падінням комуністичного режиму. Обійшлося без жертв, тож чехословацьку революцію назвали Оксамитовою... У Чехії це свято називають тепер Днем боротьби за свободу і демократію, у Словаччині — Днем боротьби проти тоталітаризму. З нагоди свята прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка взяв участь у відкриті пам’ятника Вацлаву Гавелу. Після перемоги Оксамитової революції колишній дисидент Гавел став президентом Чехословаччини. А згодом, коли країна мирно розділилася на Чехію і Словаччину, очолив Чехію.

Згадуючи про перемогу Оксамитової революції, тисячі чехів знову вийшли на вулиці. Вони протестували проти свого нинішнього президента Мілоша Земана, що, як слушно вважають чехи, продався Путіну. (За даними ЗМІ, наближені до Кремля російські олігархи надають Земанові фінансову “допомогу”). Земан послідовно виступає проти санкцій ЄС щодо держави-агресора — Росії. А “кількасот російських добровольців” на сході України, переконаний президент Чехії, “не можуть розцінюватися як російське вторгнення”. ...

Напередодні 25-ї річниці Оксамитової революції Мілош Земан дав інтерв’ю російському “Першому каналу”. Говорив саме те, що повинно дуже сподобатися Кремлю. “Треба зрозуміти, що в Україні просто громадянська війна, — розповів Земан. — Нам не треба займатися якимись мріями про підтримку України, включаючи економічну, тому що в умовах громадянської війни економічна підтримка — повна нісенітниця і втрата грошей”. Версію про “громадянську війну” в Україні активно відстоюють путінські ідеологи. Не російські війська, мовляв, воюють на українському Донбасі, а “ополченці”, не згідні з узурпацією влади “київською хунтою”... А тепер ось цю кремлівську маячню повторив Мілош Земан.

B інтерв’ю російському “Гебельс-ТБ” Земан знову виступив проти застосованих ЄС санкцій щодо Росії. “Санкції є... стратегією, за якої втрачають усі, і ніхто не має жодної переваги”. Ба більше, Земан удався до банальної брехні: заявив, що проти санкцій “не тільки Чехія, — це Словаччина, Угорщина, здається, що навіть Австрія”... У неділю глава словацького МЗС підтвердив: у питанні санкцій найважливіша “єдність ЄС”, тож Словаччина проти рішення щодо санкцій не виступатиме... Але цього, на відміну від інтерв’ю Земана, російські телебрехуни не показали.

На щастя, Мілош Земан — далеко не вся Чехія. Народ, який пам’ятає Празьку весну 1968-го і Оксамитову революцію 1989-го, ідеалів “нашої і вашої” свободи не зраджує. Над мерією Праги майорить синьо-жовтий прапор — на знак солідарності з Україною. З її Революцією гідності, що, як і чеська Оксамитова революція, розпочалася зі студентського протесту... Учасники багатотисячної маніфестації у Празі вимагали відставки Земана, скандуючи “Не хочемо бути колонією Росії!”. Демонстранти підіймали над собою червоні картки. Вони показували їх Земану — геть із політичного поля! А жителі чеського міста Опава, коли його відвідав приїхав Земан, назвали свого недолугого президента “російським тарганом”...

Схожі новини