Передплата 2024 ВЗ

«Живете на тисячу гривень на місяць? Та не брешіть...»

Донедавна була переконана, що лише частина українців отримує зарплату в конвертах. Тепер виявилось, що насправді лише частина українців не отримує “чорну” зарплату, – а решта всі отримують.

За словами голови Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса, на сьогодні 70-80% бізнесу або доплачує, або повністю платить працівникам зарплату в конвертах. За підрахунками чиновника, щомісячні тіньові доплати становлять від 20 до 50 млрд. гривень. Це майже половина офіційного фонду зарплати в Україні.

Я належу до тих 20%, яким платять лише офіційну зарплату, тож із тих тіньових 50 мільярдів мені нічого не перепадає. Начебто треба тішитись — відпустка, лікарняні, пенсія гарантовані. Шкода, ніхто не гарантує, що тебе полікують за гроші, які ти вже заплатила, і що ти таки доживеш до пенсії... Хоча, з іншого боку, у мене є стимул дожити до глибокої старості — на зло Пенсійному фонду. Аби забрати звідти все, що багато років туди платила... Та зараз не про це.

Перебравши в голові з десяток найближчих родичів та знайомих, знайшла лише одну, яка справді отримує доплату в конверті. Одна з десяти — це 10%, але аж ніяк не 80%, про які каже голова ДФС. Хоча, як кажуть поляки, “пункт відзеня залєжи от пункту сєдзеня”. Можливо, в оточенні головного податківця і справді більшість родичів-друзів-знайомих отримують доплати в конвертах. Особливо, якщо враховувати доплати у вигляді подяк та хабарів... Мабуть, висновки про тіньові зарплати у ДФС зробили, відштовхуючись від офіційних зарплат — у нас же майже 70% працівників отримують зарплати, нижчі за середні. Там, нагорі, не можуть повірити, що люди можуть виживати на тисячу-дві на місяць, і ще й при цьому дітей виховувати.

Свого часу, коли міністром праці та соцполітики була пані Королевська, порахували, що 1,8 мільйона українців живе на мінімальну зарплату. Ні, це не надихнуло чиновників на масштабну кампанію боротьби з бідністю. Взамін вирішили провести... профілактичні бесіди з цими людьми, бо були переконані, що усі вони мають доплати в конвертах.

“Ми зараз об’єднуємо зусилля служб зайнятості, Пенсійного фонду та інспекції з праці, тісно співпрацює­мо з Міністерством доходів і моніторимо кожну вакансію та людей, які отримують мінімальну зарплату. Всі структури отримали завдання йти і знайомитися з цими людьми, розмовляти з роботодавцем, чому у людини мінімальна зарплата”, — заявляла тоді Королевська. Ну не можуть люди, які носять сумочки і годинники по кілька тисяч доларів, повірити, що хтось животіє на “мінімалку”! До того ж є купа під­приємств, у тому числі й державних, де людям навіть ті копійки не виплачують вчасно. У нас заборгованість із зарплати вже перевищила 1,4 мільярда гривень. Чимало бюджетників, яких відправляють у відпустки за власний рахунок, таки змушені шукати “лівак”, аби було на що дожити до того моменту, коли їм почнуть платити зарплату.

Так і хочеться сказати фіскалам — не з того боку шукаєте. Братись треба не за тих, хто офіційно мало заробляє, а за тих, хто багато витрачає! Взяти ту ж фіскальну службу. Середні зарплати там також невеликі, а подивіться, на яких машинах вони їздять на роботу. Явно придбані за “конверти”... Коли податківці та чиновники почнуть боятись жити на “доплати в конвертах”, тоді, може, до нас нарешті й інвестори почнуть приходити, якісь підприємства відкривати. З’явиться більше робочих місць, з’явиться конкуренція на ринку праці, — тоді у людей буде вибір. Іти туди, де “біла” зарплата і соцпакет, чи туди, де платять “чорним налом”. Переконана, люди оберуть перший варіант.

Схожі новини