Передплата 2024 ВЗ

У них своя війна. За владу

Уже кілька місяців жоден випуск новин не обходиться без сюжету про волонтерів, які допомагають військовим.

Якби не ці люди, наші солдати були б голі, босі, голодні, холодні. Вмикаєш телевізор і бачиш — там в лікарні хлопці без рук, без ніг потребують грошей на лікування і протезування. Там вдову військового виганяють зі зйомної квартири, бо нічим платити. Треба допомогти. Йдуть холоди, і солдатам на передовій потрібні теплі речі. Треба на тепловізори та приціли. Треба на харчі. Треба, треба, треба... І ми записуємо номери рахунків, телефони волонтерів, бо хто поможе нашим з хлопцям, як не ми? А далі...

А далі — перерва на рекламу... Політичну. Вибори ж на носі. То одні обіцяють негайні реформи, то інші брешуть про підвищення пенсій і зниження тарифів. Навіть ті, хто донедавна здавався “свіжою кров’ю”, приївся за передвиборчу кампанію до рвотного рефлексу. Переключаєш з каналу на канал — а там ті самі “морди білбордів”. Поки збираємо на армію хто скільки може, вони в своїх передвиборних агітках безбожно спекулюють на темі АТО, загиблих і полонених. Політичної реклами не просто багато — її надто багато. Виникає питання — а звідки ж гроші? Адже одна секунда (СЕКУНДА) політичної реклами на центральних каналах зараз коштує від 400 до двох тисяч гривень — залежить від часу та рейтингу програм, між якими йде рекламний блок. За хвилину політичної реклами у прайм-тайм партії платять понад 100 тисяч гривень. Кожен рекламний блок повторюється по кількадесят разів на день, і не на одному каналі, а на усіх відразу. Уявляєте, які це гроші? Один білборд коштує від 2000 до 8000 гривень (залежно від міста і місця), а ними ж всіяна вся країна. Хтось вірить, що чесно зароблені гроші будуть витрачати зі швидкістю 100 тисяч гривень на хвилину?

Зрозуміло, політичної реклами не уникнути. Але чому б не ввести військовий податок на політичну рекламу? За одну передвиборчу кампанію зібрали б більше, ніж за півроку з військового збору. І навіть якщо потім ті, хто дорвуться до влади, не зовсім прозоро використають ці гроші, буде не так шкода. Зараз військовий збір сплачують тільки ті, хто працює офіційно. До речі, хтось бачив звіт, на що витратили ті 287 мільйонів військового збору, які зібрали в серпні? Чи влада знову півроку думатиме над “механізмом освоєння коштів”, як було з мільйонами, які назбирали через дзвінки на номер 565?

Схожі новини