Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Газовий мат для Росї

Без перебільшення можна стверджувати, що в середу 1 жовтня 2014 року з початком поставок норвежського газу, почалася нова ера незалежної (від Москви) України.

Поклав цей початок керівник НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. Саме він, за благословення керівництва держави, уряду і енергетичної галузі на минулому тижні у Норвегії вперше в історії підписав контракт з компанією Stattoil на поставку в Україну неросійського газу.

Далеко не всі і не скоро в Україні зрозуміють що ж відбулося першого жовтня 2014 року. Але це справжній прорив на газовому фронті. Другий прорив (перший був тоді, коли остаточно переконали Словаччину щодо реверсу), який стверджує послідовність держави Укаїна.

Наразі йдеться про невеликі обсяги, що поставлятимуться нам через Словаччину. Але ж це тільки початок, торування дороги.

У такий спосіб "Нафтогаз" суттєво зменшив можливості Кремля шкодити поставкам газу в Україну за реверсними схемами. Очевидно, що це суттєво посилить нашу перегорну позицію з РФ щодо ціни на російський газ. Прихід норвежського газу стане тим довгоочікуваним доровказом для іноземних інвестицій в економіку нашої держави.

Але також очевидно, що Кремль з властивою йому люттю відповість. Можливо ескалацією військових дій на Донбасі.

Заради справедливості, варто відзначити, що початок цьому процесу було покладено в далекому 2008 році, коли тодішній третій Президент України схвалив концепцію стратегічного співробітництва норвежської компанії Stattoil з нашою державою. Безумовною є заслуга і нинішнього Президента України, і глави Уряду України, і всіх, хто причетний до організації поставок норвежського газку в Україну.

Невідомо чи керівники українського газового напрямку грають в шахи, але мат Міллеру і Путіну вони поставили знаменитий. Поставили і, мабуть, заставили їх сильно матюкатися. Адже по-іншому в РФ не вміють.

Богдан Соколовський

Схожі новини