Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто стріляв по станиці Луганській

Ті, що називають українських військових укрофашистами, завзято діляться у соцмережах добірками фотографій. Запевняють: це трупи дорослих та дітей на вуличках станиці Луганської. Дивіться, мовляв, що зробила з населеним пунктом українська військова авіація.

Російські засоби масової інформації теж не стримують обурення. “Московский комсомолец” пише про “жуткое видео последствий бомбардировки станицы Луганской”. Понівечені будинки, воронки на дорозі...

Але чиїх рук це справа?

Штаб АТО запевняє: станицю обстріляли представники ЛНР. Воронки від вибухів мають діаметр близько півтора метра та глибину до 40 сантиметрів — це не сліди авіаційної ракети. Розвідка доповнює своєю інформацією, з якої випливає: обстрілювали представники незаконних військових формувань.

На брифінгу спікер РНБО Андрій Лисенко додав конкретики: станиця Луганська була обстріляна терористами з установки «Град», яку уже захопили сили АТО. «Ідентифіковано деталі від цих снарядів, ідентифіковано, що саме з цієї установки проводили обстріл і є затверджені бойові завдання нашим льотчикам, де видно, що станиця не стояла як ціль», — заявив Лисенко.

«Учасники АТО не мали завдання стріляти в цей бік, — додав він. — У нас є доказовий матеріал, і він — в правоохоронних органах». Доказовий матеріал — це уламки снарядів з маркіровкою, виробництва Росії.

За останні місяці ми вже звикли до певного стереотипу подачі інформації: послухай, як події в Україні інтерпретують російські ЗМІ, особливо найдієвіше з них — телебачення, і зроби висновки з точністю до навпаки.

Тим, хто веде війну з Україною, факти ні до чого. Аби скласти пазл “брехня”, але так, щоб читалося як “правда”. І обов’язково, щоб інформація викликала обурення й ненависть. Емоції — все. Фактаж та логіка — ніщо. І головне — не гребувати нічим.

У соцмережах можна побачити фото дівчинки-львів’янки, яка загинула рік тому у Сімеїзі. “Високий Замок” писав тоді про цю трагедію. Діти вибігли у санаторії на аварійний балкон — і він рухнув під ними... Якийсь нелюд витягнув фото Діани Сідельник, зробив текст до нього: «Расскажи мне, свидомый, за что твоя армия убила эту девочку 19.06.2014 в Славянске?» — і запустив в інформаційний простір. І пішла розкручуватися спіраль істерії, поки український сайт StopFake розкрив цю брехню, а західно­українська програма “Огляд дня” зробила телесюжет. Правда вийшла на поверхню. Але чи почують її ті, хто вже встиг зробити свої висновки, захлинувшись ненавистю?

Відпрацьована схема інформаційних маніпуляцій триває з будь-якого приводу. Усе перевертається з ніг на голову. Одного разу, почувши шокуючу дурню, я знайшла в Інтернеті першоджерело. Якесь ток-шоу на російському телебаченні. Ведучий проникливо повідомляє про те, що фашисти у Львові грали у футбол... головою ветерана війни. Публіка дружно ахає, шум обурливих голосів заповнює студію. І хоч би на одному обличчі з’явилася іронія (“Та що ви верзете?”) або сумнів, бодай тінь сумніву. В усіх на обличчях — сліпа віра, усі хитають головами, обмінюючись поглядами: що роблять, га? Ковтають наживку, наче мовчазні риби у ставку, вже й не відчуваючи, як усе міцніше настромлюються на гачок, з якого вже майже неможливо зіскочити на свободу.