Передплата 2024 ВЗ

Популіст Орбан знає, що хочуть почути виборці...

«Прочухан», якого влаштували угорському послу в нашому МЗС, викликавши його “на килим” через “автономні” заяви прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, результату не дав. Як і “чоловіча” розмова з Орбаном, яку той мав у Братиславі з лідерами Польщі, Чехії і Словаччини.

В інтерв’ю угорському ТБ Орбан фактично повторив свої недавні претензії до Києва, які висловлював в угорському парламенті. “Україна не може бути ані стабільною, ані демократичною, якщо не дасть своїм національним меншинам, у тому числі угорцям, того, на що вони мають право”, — заявив, зокрема, Орбан. І знову згадав про “подвійне громадянство” і “автономію” для етнічних угорців, які проживають в українському Закарпатті. Мовляв, в умовах, коли Україна визначає своє майбутнє, національні меншини мають “висловити свої очікування”. Тож саме українські угорці, вважає Орбан, повинні вибирати, якої саме автономії вони прагнуть...

Реакція українського МЗС не забарилася. Київ, повідомили у відомстві, сприймає висловлювання Орбана з розчаруванням. В МЗС нагадали, що подвійне громадянство суперечить Конституції України, і що угорська національна меншина і без “автономії” має в Україні широкі культурні й освітні права. “Права угорської громади є захищеними в Україні, і будуть захищатися й надалі відповідно до національних і європейських стандартів, — підкреслили в МЗС. — Оприлюднені слова угорського прем’єр-міністра є ані слушними, ані доречними. Особливо в час агресії РФ проти України та послідовних намірів кремлівського керівництва перекроїти нашу державу та підірвати національний мир і порозуміння”.

Віктора Орбана у нас уже ледь не другим Володимиром Жириновським вважають. Мовляв, скандальний віце-спікер Держдуми запропонував розділити Україну між різними країнами, ось його угорський “однодумець” і старається... Звичайно, Орбан — політик із великим “вивихом”, такий собі європейський enfant terrible. Для Брюсселя Орбан — неабиякий головний біль. Довго опирався запровадженню режиму економії, якого вимагали ЄС і МВФ для того, аби Угорщина уникнула банкрутства. Але потім, припертий до стіни, погодився... У січні цього року Орбан закликав ЄС до “прагматичних” відносин із Росією, — бо Європі, мовляв, потрібні російські енергоносії. А в березні Орбан виступав проти посилення санкцій Євросоюзу проти Росії... Однак, попри все, до Жириновського Орбану дуже далеко. Принаймні, поділ України не є метою Орбана. Просто він, як і кожний політик-популіст, добре вловлює актуальні настрої у своєму суспільстві.

Після Першої світової війни Угорщина втратила дві третини території, яку мала. Чимало угорців живуть у Румунії, Словаччині, Сербії, Україні... Певна частина угорських виборців сповідує відверто реваншистські ідеї. На недавніх виборах до угорського парламенту близько 20% голосів взяла націоналістична партія “Йоббік”, представник якої нещодавно на сесії ПАРЄ назвав Україну “штучним утворенням” і висунув претензії на Закарпаття. (А також — підтримав анексію Криму Росією. Політичні експерти небезпідставно вважають, що Кремль активно підтримує в різних країнах Європи партії на кшталт “Йоббіка”, намагаючись у такий спосіб послабити Європейський Союз). Наприкінці тижня відбудуться вибори до Європейського парламенту. Заяви Орбана на підтримку автономічних прагнень закордонних угорців є спробою завойовувати націоналістичний електорат, відірвати якусь його частину від “Йоббіка”... Після виборів до ЄП, можна припустити, риторика Орбана щодо українського Закарпаття дещо пом’якшиться.

Схожі новини