Передплата 2024 ВЗ

«Чикатило на Майдані»

Здавалося б, українофобська параноя від російського «телекілера» Дмитра Кисельова — саме дно помийної ями, на яку перетворилися «кремлівські» ЗМІ. А виявляється, ні. Глибина хворобливої фантазії російських «геббельсів» неосяжна.

Підтвердженням того став фільм із серії «Новые русские сенсации» на каналі «НТВ». Після перегляду цієї 45-хвилинної стрічки зі шокуючою назвою «Чикатило на Майдані» складається враження, що мозковий центр кремлівського бюро пропаганди прописаний у «Кащенка» (так у народі іменують психлікарню №1 у Москві).

Передвесняне загострення пропагандистської шизофренії вилилося у хворобливий сюжет, в якому Євромайдан у Києві переплели з кривавою біографією найвідомішого за Союзу серійного убивці Андрія Чикатила. У ролі «зв’язкового» між революційними подіями у Києві і «воскреслим» маніяком — син душогуба Юрій. Інтерв’ю тричі судимого рецидивіста, якому довелося кілька разів змінювати «збезчещене» батьком прізвище, вмонтували в «інтер’єр» Майдану. Разом з документальними нарізками про злодіяння Чикатила-старшого.

До чого тут Майдан, спитаєте? Голос за кадром зловісно сповіщає, що син маніяка виношує помсту, і на майданівських барикадах у 20-ту річницю страти батька (Чикатила розстріляли 14 лютого 1994 року) він не просто так. «Цю круглу дату Чикатило-молодший зустрів під жовто-блакитним стягом, у бруді і кіптяві Євромайдану. Тут, серед бунтуючої опозиції, легко загубитися навіть з його біографією». Далі голос за кадром «просвіщає» шанувальників «Новых русских сенсаций», що це за барикадна українська опозиція: футбольні фанати, студенти, ліберали, борці за європейські цінності. І, звісно ж, улюблені «бабаї» російських пропагандказок — «отъявленные бендеровцы». Хто далі у списку, читайте між рядків: зеки-рецидивісти, нащадки маніяків-душогубів. Саме такий образ Майдану, наче 25 кадр, має «загвинтити» у голови мішеней російської пропаганди «барикадна» картинка з Чикатилом-молодшим.

Для закріплення «пройденого матеріалу» — паралель між революційним Києвом і «місцями, не дуже віддаленими». І знову крізь призму Чикатила-молодшого, з його майже 12-річним тюремним стажем. «Зона вчила: хочеш жити за поняттями — підтримуй будь-який кіпіж, якщо це спрямовано проти адміністрації», — порскає словесним «чорнилом» голос за кадром. Мовляв, Майдан у столиці «нєзалєжної України» (цю фразу ведучий підкреслено вимовляє «азірівкою») — як тюремний бунт, «кіпіж проти адміністрації», продиктований «понятіями», а не високими ідеями.

Чим далі за сюжетом, тим міцніший маразм. «На Майдан Чикатило-молодший прийшов не по стопах батька. Швидше — за покликом серця. Його роздирають протиріччя. Він хотів зробити так, щоб його страшним прізвищем гордилася вся Україна, і мріяв відімстити за батька. А коли опинився там, де все можна, стало зрозуміло: його вже не зупинити». З цієї маячні за кадром одразу і не второпаєш, що за пропагандистське лайно під нею криється. Усе прояснюється, щойно у «барикадних» кадрах знову з’являється Чикатило-молодший, який жаліється, що давно шукає смерті, а тут у нього ніхто не стріляє. Пропагандистська «мораль» цієї сцени зрозуміла: передова на Грушевського — зборище тих, кому або жити набридло, або слави кортить (хай навіть посмертно), або ж хочеться кров’ю відмитися від гріхів з дореволюційного минулого. Бузувірський некролог, покликаний очорнити пам’ять майданівців, які душу й тіло поклали за нашу свободу...

Від таких «російських сенсацій» і Чикатило у труні перевернувся б. Російське телебачення — ще та «душогубка». А кремлівським глашатаям язик повертається на західні ЗМІ кивати. Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров цілу тираду видав: які, бачите, необ’єктивні західні журналісти, і як їм треба брати приклад з праведних російських ЗМІ. «Погляньте, як зараз у західних ЗМІ показують картинки з України, — плювався жовчю керманич російського МЗС. — Дуже благосні картинки: мирні опозиціонери вимагають справедливості, порядку, а звіряча влада придушує їх силою. Хотілося б нагадати, що є і російські телеканали, які детально показують, з якими силами зараз зіштовхується влада України та опозиція — відверто екстремістськими, антисемітськими. І цей процес замовчується, на жаль».

«Правду» про майданівських «чикатил» «найоб’єк­тивніше» російське телебачення вже розсекретило. Час відкрити світові ще страшнішу «сенсацію»: про плем’я екстремістів-канібалів, яке під покровом ночі викрадає антимайданівців, вбиває і з’їдає їх на Майдані, а кості складає у мішки для барикад...

Схожі новини