Передплата 2024 «Добре здоров’я»

БТР = Бездум’я Та Розвал

Сумний процес розвалу Українського війська просувається семимильними кроками, набирає незворотного характеру і виходить на фінішну пряму. Підтверджують це найсвіжіші події.

На пропозицію азаровського уряду у бюджеті на 2014 рік фінансування Збройних сил зменшено на 756 мільйонів гривень. І це при тому, що й раніше воно було у рази меншим від найскромніших потреб! Та ще й на тлі дилетантсько-пустопорожньої балаканини про негайний перехід нашого війська на професійно-контрактну основу і сьогоднішніх реалій, коли літаки не піднімаються в повітря, танки не їздять, а виїзд на стрільби на полігон — справжня подія...

Щоб краще зрозуміти, наскільки упосліджені у нас армія і флот, особливо на тлі євромайданівських подій, доречно сказати, що цьогоріч бюджет структур МВС зріс порівняно з торішнім на 2,32 мільярда (!) гривень. Як і раніше, він є більшим від армійсько-флотського, тільки тепер уже майже на чотири мільярди.

Іще однією нісенітницею виглядає рішення про переведення зі Львова у Рівне штабу Оперативного командування «Північ», що створюється на базі Західного оперативного командування. Яке, своєю чергою, було спадкоємцем Прикарпатського військового округу із центром у Львові. Одне з головних пояснень — Рівне географічно ближче до центру «Півночі», яке тепер об’єднає 13 західних і північних областей, від Закарпатської до Чернігівської. Але наскільки ближче Рівне до Житомира і Чернігова, ніж Львів, настільки віддаленіше воно від Івано-Франківська, Ужгорода і Чернівців! І нікому ж не спаде на думку переносити обласний центр Закарпаття з його околиці Ужгорода у Мукачеве, а Волині — з Луцька у Ковель. І американці чомусь не переносять Пентагон з розташованого практично на крайньому заході США Вашингтона у якесь містечко в центрі країни. І росіяни не додумалися перенести своє міноборони з Москви у Красноярськ чи Новосибірськ.

Хто вселиться у велетенську будівлю штабу ЗОК на вулиці Клепарівській, невідомо. Ще більше питання — як забезпечити житлом у Рівному сім’ї офіцерів, які переїдуть служити у штаб ОК «Північ»? У яку копійку це виллється?

Тим часом озброєння і техніка всіх видів і родів Збройних сил не оновлюються багато років. Флагман наших ВМС фрегат «Гетьман Сагайдачний» озброєний однією-єдиною гарматою, калібр якої менший за танкову. Є, щоправда, ще дві 30-міліметрові шестиствольні скорострільні гармати, але вони якраз найбільше годяться для боротьби із катерами сомалійських піратів (саме там перебуває тепер на бойовому чергуванні у складі міжнародних сил наш флагман).

Екс-міністр оборони, а нині народний депутат України Анатолій Гриценко назвав це «реформування» глупством. Він останній з керівників військового відомства, що (як і всі його попередники) має безпосередній стосунок до армії, та ще з двома військовими академічними дипломами — українським і американським. Мимоволі порівнюєш нинішніх очільників оборонного відомства з першим міністром оборони незалежної України доблесним генералом і справжнім патріотом Костянтином Морозовим. Це — як земля і небо, до якого хіба що рачки. І не тому, що генерал Морозов — кадровий військовий льотчик-винищувач першого класу...

Схожі новини