Передплата 2024 «Добрий господар»

Подружитися можуть і старий з молодим, і багатий з бідним...

Двоє ДРУЗІВ мандрували пустелею. Втомлені тривалою подорожжю, посперечалися.

У гніві один вдарив іншого по щоці. Останній відчув біль, але нічого не сказав. Сухою гілкою вивів на піску: “Сьогодні мій найкращий друг вдарив мене по щоці”. По дорозі мандрівники натрапили на оазис і вирішили скупатися у водоймі. Той, який стерпів ляпас, мало не втопився, але друг врятував його. Оговтавшись, гострим ножем вишкріб на камені: “Сьогодні мій найкращий друг врятував мені життя”. Той, який вдарив свого друга по щоці, а потім врятував йому життя, здивувався: “Коли я тебе образив, ти написав на піску, а тепер пишеш по камені. Чому?”. Друг відповів: “Коли хтось нас ображає, повинні написати це на піску, щоб вітри могли це стерти. Але коли хтось робить щось хороше для нас, повинні вигравіювати це на камені, щоб пам’ять про добрий вчинок зберігалася навіть після нашої смерті”.

9 червня у світі відзначають Міжнародний день друзів. “Дружба — це безкорисливі стосунки між людьми, що базуються на любові, довірі, щирості, симпатії, спільних інтересах та захопленнях. Невід’ємні складові дружби — взаємність, довіра і терпіння”. Таке визначення дружби подають тлумачні словники. “Ось заповідь моя — любіть один одного, як Я полюбив вас. Нема ж бо більшої любові, як хтось покладе життя своє за друзів своїх”, — таку настанову давав своїм учням Ісус Христос. А кого називаємо другом ми? Чи можуть кількасот людей, яких нам вдалося “зафрендити” у соцмережах, вважатися нашими друзями? Скільки друзів у нас залишиться, коли втратимо роботу, “прогоримо” з бізнесом чи вийдемо на пенсію? К.п.н., системний сімейний психотерапевт, голова Рівенського психотерапевтичного товариства та Рівенського осередку Української спілки психотерапевтів Майя Грищук розвінчує найпопулярніші міфи про дружби.

Дружби між чоловіком та жінкою не існує. Як і дружби між двома жінками. А насправді... Якщо дружба потрібна нам для виживання, подружимося з ким завгодно. Тому можлива і дружба жінки з чоловіком, і старого з молодим, і багатого з бідним, і відлюдника з котом. Те, що по-справжньому дружити можуть тільки чоловіки чи тільки однолітки, — це лише чиясь приватна точка зору. Вона не підкріплюється статистикою, науковими дослідженнями. Також можу стверджувати, що Місяць — не супутник Землі, що він не обертається довкола нашої планети, а те, що ви бачите, — це лишень ілюзія. І спробуйте переконати мене у протилежному!

Справжнього друга знайти можна лише у дитинстві або юності. А насправді... 10 років тому познайомилася з людиною літнього віку, яка стала мені другом. Знаю багато таких випадків. Для дружби не існує часових рамок. Навіть якщо вам вже давно не 20, ви можете зблизитися з якоюсь людиною, якщо обоє відчуватимете у цьому потребу.

Лише та сім’я може вважатися міцною, в основі якої лежить дружба. А насправді... Одна людина в поняття “фінансове благополуччя” вкладає можливість придбати острів, кілька яхт та можливість кожного вікенду літати у США. Інша — можливість взагалі кудись поїхати (бодай за місто на пікнік). Щоб стосунки були гармонійними, їх треба будувати на якомусь фундаменті. Це може бути матеріальна вигода, чому б і ні? У часи Радянського Союзу багато вдалих шлюбів було укладено “з розрахунку” — люди мусили якось виживати. Жінці треба була прописка у місті, тому вона укладала фіктивний шлюб з городянином. Потім між ними виникала дружба. Далі був хороший секс. Згодом зароджувалися великі почуття.

Замало бути матір’ю, чиєюсь сестрою чи братом, колегою чи сусідом. Кожен з нас повинен стати для когось другом. Це — природна потреба людини.

А насправді... Піраміду Маслоу ніхто не скасовував. Людина — істота біологічна, тож передусім мусить забезпечити свої біологічні потреби: поспати, поїсти, справити нужду, знайти дах над головою, продовжити рід. Лише після того, як виконає усі завдання з цього переліку, перейде до задоволення своїх соціально-культурних, екзистенційних пот-реб, зокрема буде заводити друзів.

Неможливо прожити життя, так ні з ким і не подружившись, і почуватися при цьому щасливим.

А насправді... Можливо, якщо беззаперечним авторитетом для людини є вона сама.

Схожі новини