Передплата 2024 «Добрий господар»

На Україну Гітлер «поклав око» ще до війни

Напередодні 9 травня завжди згадую роки війни – 1941-1945-ті... Я був тоді дитиною.

Добре пам’ятаю часи окупації України гітлерівцями. Сьогодні нові покоління українців оцінюють події того часу по-різному. Отже, проблема в правдивості оцінки війни залишається...

Гітлер на Україну “поклав око” заздалегідь — ще за кілька років до початку Другої світової війни. Метою фюрера було під гегемонією фашистської Німеччини створити таку Україну, яка стала б житницею для німецької імперії. Спочатку “обробляли” перших керівників провідних країн Західної Європи через німецьких дипломатів. Є свідчення (які відкрито публікували у ЗМІ в роки хрущовської “відлиги”), що боротьбу за Україну Гітлер вів спочатку дипломатичним шантажем. Ріббентроп (тоді посол Німеччини в Лондоні) тиснув на прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчілля словами: “Для майбутнього існування німецької імперії нам необхідна Україна. Ви повинні лише не заважати”.

Прем’єр-міністр Британії “прокрутив” у голові німецьку вимогу й дійшов висновку: після того, як фюрер заволодіє Україною, на карту буде поставлено долю Британської імперії.

Авантюра Гітлера у Черчілля не пройшла. Начебто Ріббентроп скаржився Гітлеру, що з Черчіллем домовитися неможливо.

Пізніше, після підписання Пакту Молотова-Ріббентропа у Москві Ріббентроп, вже будучи міністром закордонних справ Німеччини, нахвалявся Гітлеру, що у Москві домовитися було легко. Гітлер вважав підписаний пакт зі Сталіним ширмою перед нападом на Радянський Союз. Радянські керівники цей пакт прийняли за чисту монету, чим завдали Червоній Армії і мирному населенню своєї країни додаткових труднощів.

На Нюрнберзькому процесі після війни Ріббентропа засудили до страти.

Довоєнний висновок Черчілля щодо України підтвердився у 1941 році, коли Червона Армія відступала, і майже вся Україна була окупована. Черчілль зробив остаточний висновок у тому плані, що коли Радянський Союз втратить Україну — неминучий і розгром Англії. Звісно, Черчілль дбав перш за все про долю своєї країни, і в ті важкі часи думав, як зберегти Британську імперію разом з її колоніями. Він звернувся до президента США Рузвельта з пропозицією об’єднати сили Англії, США і Радянського Союзу і домовлявся, яку допомогу надати СРСР, закликав поважати взаємні інтереси. З боку США, Англії і Ісландії за роки війни союзники провели морськими шляхами понад 700 транспортів з життєво необхідними вантажами.

Об’єднання сил трьох великих держав проти поширення коричневої чуми на весь світ зіграло вирішальну роль для людства. Гітлерівську Німеччину змусили капітулювати...

Схожі новини