Передплата 2024 «Добрий господар»

Хто платитиме податок з нерухомості? Ніхто!

Суперечливому податку не вдасться наповнити скарбницю

З 1 квітня власники квартир і житлових будинків почнуть платити новий податок (регламентований ст. 265 Податкового кодексу України) — на житло. Ставка за метр квадратний — до 1% мінімальної зарплати (близько 11,5 грн.) при житловій площі квартири до 240 кв. м чи будинку до 500 кв. м, і до 2,7% мін. зарплати при перевищенні зазначених норм.

Однак боятися нічого: кожен громадянин отримує пільгу на 120 кв.м в одній квартирі — ця площа не оподатковуватиметься. Для особняків — 250 кв. м Відповідно, якщо разом проживає сім’я — мама, тато й дитина (і кожен з них є співвласником), то не доведеться платити і за 360-метровий пентхаус. Мова лише про житлову площу, без врахування кухні, ванни, туалету, коридору... Такої пільги вистачить і на «царські хороми»... Щоправда, пільга не сумується. Тож маючи дві квартири площею 70 та 50 кв. м, платник податку зможе зекономити лише на одній. Логічно, що це буде 70-метрове помешкання. А от за друге доведеться платити — близько 575 грн. на рік.

Згідно з задумом, податківці не будуть ходити по квартирах й перевіряти, хто на скількох метрах проживає. Дані про нерухомість має надати Держреєстр, а вже з 15 квітня до 1 червня за адресами об’єктів нерухомості приходитимуть квитанції, котрі слід оплатити в 60-денний термін (пізніше нараховуватимуть пеню).

Новий податок — елемент оподаткування розкоші, про яке говорять вже не один рік. Ідея цілком непогана, а от втілення — як завжди. По-перше, у багатих людей зазвичай знаходиться чимало родичів і «друзів», за котрими можна «закріпити» понаднормову нерухомість. По-друге, в новобудовах і перепланованих квартирах з «євроремонтами» величезні ванні кімнати, кухні-«зали бальові» і багаточисельні гардероби та підсобки ( а ще гаражі, зимові сади і криті басейни) становлять значно більше 50% загальної площі. І вся ця «розкіш» не оподатковується!

Нарешті, по-третє. Чому власник двох квартир має сплачувати податок, а от власник помешкання і трьох, а то й десяти офісів (нежитлові приміщення), — ні? Тож і Янукович може зареєструвати Межигір’я як свій офіс й не сплачувати в бюджет жодної копійки...

Як бачимо, новий податок доволі сумнівний — ані бюджету не наповнить, ані справедливості не встановить. Єдиний позитив — представники олігархічних кланів, що зібралися в Раді, наразі побоялися оподатковувати мешканців малосімейок і середньостатистичних помешкань. Однак така небезпека існує. І походить вона не лише від впровадження нових «зборів», а й від імовірного приходу управляючих компаній, які готують на заміну жекам.

Схожі новини