Передплата 2024 «Добра кухня»

Опозиція має закликати ЄС підписати Угоду про асоціацію

Рівно місяць залишається до саміту Європейський Союз — Україна. Він мав відбутися у грудні минулого року, але через негативну оцінку європейськими спостерігачами наших парламентських виборів (“крок назад на шляху розвитку демократії”) був перенесений.

Спочатку на літо, але потім, після несподіваного дрейфу Києва у бік Митного союзу, Брюссель вирішив, що так довго чекати не варто.

Саміт 25 лютого — надзвичайно важливий для України. Саме за його результатами вирішиться, чи реально підписати Угоду про асоціацію між Україною і ЄС уже цього року (восени, на саміті “Східного партнерства” у Вільнюсі). Якщо Угоду не підпишуть 2013-го, ймовірність її підписання зменшиться у багато разів. Фактично — до нуля.

Останні події в Україні, пов’язані з Юлією Тимошенко, вселяють тривогу: а ну як у керівництві ЄС вирішать, що за таких обставин проводити саміт недоцільно? У Європі уважно вивчають ситуацію (посли зустрічалися з представниками Генпрокуратури, хочуть зустрітися зі самою Тимошенко). 6-7 лютого Київ має намір відвідати комісар ЄС із питань розширення Штефан Фюле. Очевидно, йтиметься і про підготовку до саміту, і про розвиток ситуації довкола Тимошенко...

Лідер фракції «Батьківщина» в парламенті Арсеній Яценюк хоче запропонувати лідерам європейських держав, аби ті напередодні 25 лютого зустрілися з українською опозицією. “Для того, щоб почути нашу позицію, і для того, щоб допомогти Україні справді стати європейською країною, — пояснив Яценюк мету такої зустрічі. — І для того, щоб припинити політичні переслідування, для того, щоб Україна підписала Угоду про асоціацію та економічну інтеграцію».

Якщо я правильно зрозумів Яценюка, він за те, аби Угоду про асоціацію було підписано? Тоді треба якось чіткіше визначати мету зустрічі опозиції з лідерами країн-членів ЄС. Наприклад, ось так: “На цій зустрічі українська опозиція закличе ЄС обов’язково підписати Угоду про асоціацію восени 2013 року. Це треба зробити, навіть якщо ув’язнені лідери опозиції, Юлія Тимошенко і Юрій Луценко, залишатимуться за ґратами. Ця Угода стане гарантією європейського вибору і демократичного шляху розвитку України”. До речі, саме таку принципову позицію займає Юрій Луценко, про що писав у своєму зверненні з в’язниці.

Схожі новини