Передплата 2024 «Добра кухня»

Російська комедія француза Депардьє

Французький АКТОР Жерар Депардьє зіграв у багатьох комедіях. А тепер ось розіграв комедію у житті. Спочатку переселився з Франції до Бельгії, відмовившись від французького громадянства.

(У такий спосіб Депардьє відреагував на новацію у французькому податковому законодавстві — аж 75 % податку для осіб, дохід яких понад мільйон євро на рік). А згодом Депардьє став громадянином... Російської Федерації. “Новий росіянин” не лише видав Кремлю порцію компліментів, назвавши, зокрема, Росію “демократичною”, а й відвідав російську глибинку — столицю Мордовії Саранськ. Там Депардьє навіть запропонували стати... міністром культури цієї республіки. Депардьє подякував, але відмовив. Не дуже, мовляв, знайомий з мордовською культурою...

Імовірно, російську комедію Депардьє ламає з кількох причин. Як актор він звик до аншлагу, тож хотів, аби його антиподатковий демарш зауважили побільше “глядачів”. Обмежилася би справа переселенням у Бельгію, про неї би швидко забули. А російський паспорт — це справжній скандал! Говоритимуть довго... По-друге, Депардьє робить у Росії бізнес — мигтить у рекламі, продає вино (у винних бутиках Москви відділи з продажу вина зі своїх виноградників мсьє Жерар відкрив ще п’ять років тому). Маючи російський паспорт, Депардьє уже не муситиме, аби відвідати у справах Москву, звертатися по візу... Нарешті, ексцентрична поведінка і Депардьє — речі давно сумісні. Зокрема, актора не один раз затримували у Франції за керування транспортними засобами у нетверезому стані. Якраз днями Депардьє не з’явився до суду, який розглядає його чергову мотоциклетну пиятику... У Росії такі витівки зірок за кермом публіка сприймає радше позитивно — ну з ким не буває?

У Франції компліментарні висловлювання Жерара Депардьє на адресу Росії і Володимира Путіна спричинили фурор. Французькі ЗМІ навіть жартома запропонували Кремлю зробити обмін. Ми вам — Депардьє, Бриджит Бардо (акторка образилася на Францію за те, що за рішенням суду там мають приспати двох хворих слонів) і Мірей Матьє (з нагоди 200-річчя французько-російської війни 1812 року ця зірка естради виконала на Красній площі в Москві гімн Росії). А ви нам — трьох дівчат із панк-групи Pussy Riot, ув’язнених за антипутінський концерт у московському храмі Христа Спасителя.

Дивно, що проросійські одкровення французьких зірок багатьом у Франції видаються несподіваними. Насправді ж проросійські заяви Депардьє і Бардо — у руслі традиційної французької політики. Французи ще з першої половини ХІХ століття дивляться на Росію і росіян переважно крізь рожеві окуляри. Нічого не змінилося і минулого століття. Франція і Росія двічі були союзниками у війнах. Після ІІ Світової війни не без сприяння Сталіна Францію визнали однією з держав-переможниць. Кого саме швиденько розігнані Гітлером французи тоді перемогли, і досі загадка... Депардьє французькі ЗМІ критикують за те, що той відвідав Мордовію, де багато “таборів”. А чому не критикують свого екс-президента Ніколя Саркозі? Той 2008 року, під час російського нападу на Грузію, фактично “здав” Кремлю інтереси Тбілісі. У Москві Саркозі пообіцяли, що відведуть війська з Південної Осетії, але не зробили цього. А потім ще й визнали два грузинські регіони, Південну Осетію і Абхазію, “незалежними державами”...