Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Мундіаль із Фоменком?..Ненаукова фантастика

Як І ПРОГНОЗУВАЛИ обізнані з реаліями українського футболу експерти, закордонного фахівця головним тренером нашої збірної знову не призначили. У середу, 26 грудня, швед Свен-Йоран Ерікссон до Києва не прилетів. Тож Виконком Федерації футболу України “вибрав” нового наставника “синьо-жовтих” із одного-єдиного кандидата — Михайла Фоменка.

Чому не прилетів Ерікссон? Найімовірніше, і не мав прилетіти, бо на переговорах із керівниками ФФУ, що відбулися кілька днів тому в Києві, ні про що конкретне не домовився. Утім, у Федерації гордо надували щоки: мовляв, переговори з обома кандидатами пройшли успішно, тепер вони виступлять на Виконкомі, і ми приймемо рішення... Якщо Ерікссону справді поставили таку дивну умову (“двобій” з Фоменком на Виконкомі), то зовсім не дивно, що він на це не пішов. Усе-таки людина, що тренувала “Бенфіку”, “Лаціо”, “Манчестер Сіті”, збірні Кот-д’Івуару й Англії, повинна себе хоч трошки поважати. Утім, президент ФФУ Анатолій Коньков продовжував “грати вар’ята” і після засідання Виконкому: “Ми Ерікссона чекали. До цього вели з ним цілком конкретні переговори”. Чого була варта така “конкретика”, ми побачили...

64-річний Михайло Фоменко досі обіймав посаду голови Комітету національних збірних ФФУ. Напевно, збірна України стане завершенням його тренерської кар’єри. Вболівальники вже жартують, що у збірну Фоменко йде “підзаробити до пенсії”... У 70-х роках минулого століття Фоменко виступав за київське “Динамо”, разом із яким став 1975 року володарем Кубка Кубків і Суперкубка УЄФА. Фоменко тренував, зокрема, запорізький “Металург”, “Таврію”, “Металіст” і “Динамо”, з яким 1993 року взяв чемпіонство і Кубок України.

Яким буде Фоменко тренером збірної? Ще один видатний у минулому футболіст “Динамо”, Володимир Безсонов, назвав Фоменка “продовжувачем справи Валерія Лобановського”. З цього можна зробити висновок, що Фоменко-тренер застряг глибоко в минулому. Що тенденції розвитку сучасного футболу (такого, у який, хоч і всі по-різному, грають іспанці, німці, італійці, французи) залишаються Фоменкові чужими... Хочу помилитися, але з Фоменком збірній України буде важко зайняти у її відбірній групі до Мундіалю-2014 бодай друге місце. Зрештою, це завдання для будь-якого тренера було би складним — “синьо-жовті” у відбірній групі втратили забагато очок.

Тривала епопея з призначенням головного тренера націо-нальної збірної залишила гірке враження: головна команда України нинішнім керівникам Федерації не потрібна! Ну це ж треба: Федерація кілька місяців “шукала” головного тренера, щоб врешті-решт “знайти”... голову власного Комітету. Та треба було відразу після втечі Блохіна в “Динамо” призначити Фоменка, і все! Принаймні матчі з Молдовою і Чорногорією наша збірна провела би з повноцінним наставником. А значить, результат був би кращим, ніж одне очко в двох поєдинках...

Схожі новини