Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ерікссона ще не призначили, а наші «метри» вже ревнують…

Скидається на те, що до Нового року національна футбольна збірна України таки отримає повноцінного головного тренера. Керівництво Федерації футболу України вже провело в Києві переговори з двома претендентами — шведським спеціалістом Свеном-Йораном Ерікссоном і головою Комітету національних збірних ФФУ Михайлом Фоменком.

Обидва, як повідомляли ЗМІ, висловили свої побажання щодо особистих контрактів, а також представили свої програми роботи з вітчизняною збірною. Тепер слово за Виконкомом ФФУ, який у середу, 26 грудня (а не 24-го, як повідомляли раніше), має нарешті призначити головного тренера «синьо-жовтих».

Автор цих рядків — однозначно за призначення закордонного фахівця. Ну треба ж колись це спробувати! Блохін зі збірної втік у «Динамо», його помічники, багаторічний Баль і новоспечений Заваров, зі збірною не впоралися (нічия з Молдовою і програш Чорногорії). Маркевич — у «Металісті», а решта українських тренерів досвіду успішної роботи на серйозному міжнародному рівні не мають. Зрештою, є приклад сусідньої Росії, яка з італійцем Фабіо Капелло виграла усі чотири перші матчі відбірного циклу до Мундіалю-2014 (зокрема, обіграла Португалію). Якщо закордонний фахівець може добиватися успіху зі збірною Росії, чому він не зможе це зробити з національною командою України?

Але для представників вітчизняного тренерського цеху така логіка — не аргумент. Напередодні вирішального засідання Виконкому ФФУ в атаку на тренера-іноземця пішли Володимир Безсонов і Олег Блохін. «Плюс Михайла Івановича в порівнянні з варягами — те, що він свій і розбирається в нашому футболі, — агітував за Фоменка Безсонов. — Можна сміливо назвати цього наставника продовжувачем справи Валерія Лобановського. При цьому він не копіює метра, але має свою власну думку з того або іншого питання. Навіщо в такій ситуації запрошувати іноземця?.. Невідомо, чи зуміє закордонний фахівець через перекладача підбадьорити виконавців, надихнути їх на подвиг. А Фоменку, швидше за все, це вдасться». А ось точка зору Блохіна: «Тренером нашої збірної має бути українець. Іноземець успіху з командою не доб’ється… Коли доводиться читати про зарплату, яку Федерація готова надати Ерікссону, стає сумно. Нашим тренерам готові платити разів у десять менше».

Як на мене, після того, як Олег Володимирович у розпал відбірного циклу зробив вибір на користь роботи в «Динамо», дискутувати про нового наставника «синьо-жовтих» Блохіну не варто… Загалом, агресивне неприйняття «метрами» вітчизняного тренерського цеху наставника з-за кордону вказує на… ревність. Не так до його зарплатні (хоча це теж), як до його можливих успіхів. Схоже, українські тренери просто бояться того, що іноземець продемонструє у збірній результат. Адже тоді професійна неспроможність багатьох наших «спеціалістів» буде ще більш очевидною… Тим, хто не вбачає позитиву в призначенні тренера-іноземця, варто придивитися до роботи іспанця Хуанде Рамоса в дніпропетровському «Дніпрі». Як не крути, а команду іспанець зробив класну! Хоча, підозрюю, «продовжувачем справи Лобановського» Рамос не є…

Схожі новини