Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Викрали людину? Нічого не чули, нічого не бачили, нічого не знаємо...

Таємничим вивезенням (чи викраденням?) із Києва російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва дуже стурбований Верховний комісар ООН у справах біженців.

У заяві Агенції ООН у справах біженців Україні грозять «відповідальністю за брутальне порушення національного та міжнародного права». Із проханням про політичний притулок Развозжаєв звернувся у Києві до фірми HIAS -партнера Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. В офісі фірми росіянина зареєстрували, він вийшов на обід і... вже не повернувся. “Леонід був викрадений у центрі Києва російськими спецслужбами. Вивезений на приватному літаку на територію Росії”, — вважає координатор руху “Боротьба” Сергій Киричук. У Москві Басманний суд призначив Развозжаєву запобіжний захід у вигляді попереднього ув’язнення на два місяці. “Розкажіть, що мене катували, обіцяли вбити... Викрали в Україні”, — крикнув опозиціонер на виході зі суду. Втім, у Слідчому комітеті Росії стверджують, що мала місце “явка з повинною”...

Развозжаєв — соратник лідера російського “Лівого фронту” Сергія Удальцова, проти якого Слідчий комітет РФ днями теж порушив справу. Приводом став показаний телеканалом НТБ документальний фільм “Анатомія протесту 2”. Стрічка розповідає, що Удальцов зустрічався з депутатом парламенту Грузії Гіві Таргамадзе — “гуру кольорових революцій”. І що вони готували у Росії... переворот. За підривну роботу Таргамадзе начебто платив Удальцову щомісяця 35 тисяч доларів. Президент Росії Володимир Путін, можливо, таким цікавим фільмам вірить... Але для нас важливіше інше: як так сталося, що в центрі Києва серед білого дня викрали людину й вивезли її у Росію? Хто саме це зробив?

Офіційний Київ... нічого не бачив, нічого не чув, нічого не знає! “До Генпрокуратури офіційні правоохоронні органи РФ у зв’язку з розшуком, зникненням або затриманням Развозжаєва не зверталися”... “По лінії МВС немає інформації про його затримання, наші підрозділи не брали в цьому участі. І невідомо, чи був такий факт взагалі”... А що ж МЗС? “Ми це питання зараз уважно вивчаємо, і коли в нас буде позиція — ми обов’язково дамо коментар, — повідомив учора речник зовнішньополітичного відомства.

Виходить, мусимо самі здогадуватися, чи це була самостійна операція відповідних російських органів, чи вони діяли узгоджено зі своїми українськими колегами... Депутат Держдуми Ілля Пономарьов, чиїм помічником був Развозжаєв, більш імовірним вважає другий варіант. “Припускаю, операція в Києві проходила з мовчазної згоди українських силовиків. Не думаю, що наші спецслужби настільки б ризикували серйозно зіпсувати відносини з Україною. Гадаю, поінформували українських колег, а ті закрили очі”.

А ось думка екс-заступника голови Служби безпеки України Олександра Скипальського: “Якби це зробила ФСБ напередодні візиту нашого президента до Москви, наше МЗС щонайменше оголосило б ноту, і візит не відбувся би. Я не вірю, майже на 100 %, що це відбулося без узгодження з українською стороною”.

Можливо, у Києві хотіли в такий спосіб “задобрити” Путіна? Мовляв, допоможемо йому зі соратником Удальцова, і Путін погодиться знизити ціну на газ... Якщо справді так, то надії були марними. Ціна на газ така ж, як була, а скандал розгорівся чималенький...

Схожі новини