Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині прижилися 150 релокованих підприємств, лише одиниці переїхали до Польщі та Німеччини

Серед переваг регіону — відносна безпечність, наявність клієнтів та ринків збуту, близькість до кордону

З початку широкомасштабного вторгнення рф, у безпечні регіони України зі сходу та півдня релокувалося 840 підприємств. Львівщина традиційно є лідером державної програми релокованих підприємств, тут прийняли 230 бізнесів. Зараз на постійній основі працює 150 бізнесів. На другому місці з релокації - Закарпатська область. За результатами дослідження Опендатабот, найменш затребуваними щодо релокації виявились Одещина — переїхало лише 3 бізнеси, Житомирщина — 6 компаній та Кіровоградщина — 17.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» заступник директора департаменту з економічної політики, начальник управління промисловості, підприємництва та інвестиційної політики Львівської ОВА Орест Гринів, 31 підприємство з Києва та Київщини повністю повернулися до себе, після деокупації регіону. Одиничні підприємства, які працювали у Львові та області, згодом переїхали до Польщі та Німеччини. Бо там їм запропонували кращі економічні умови для ведення бізнесу.

«Сфери діяльності релокованих підприємств на Львівщині - машинобудівна галузь, легка промисловість, металообробка та харчова промисловість, — продовжує розмову Орест Гринів. — Найближчим часом ще плануються переїзди підприємств на Львівщину. Але вони „точкові“, лише декілька компаній. Активна хвиля релокації уже пройшла. Масовості немає, на місяць можуть прийти дві-три компанії. До нашого регіону найбільше релокувалися підприємства з Харківщини, Київщини, Донеччини. Найбільше релокованих підприємств на Львівщині працює у Львівському, Стрийському, Дрогобицькому, Червоноградському районах».

«Релокованому бізнесу подобається бізнес-середовище»

Запитую, що зазвичай відлякує бізнес зі сходу України від релокації на Львівщину. «Висока орендна плата, — впевнено відповів чиновник Львівської ОВА. — Зараз у нас не так багато нерухомості, яку можемо запропонувати бізнесу. Найкращі варіанти уже зайняли підприємства, які релокувалися ще у 2022 році».

Зараз середня вартість оренди складських приміщень — від 2 тисяч гривень за метр квадратний. Оренда комерційної нерухомості ще вища.

Попри те, бізнес із регіонів війни переїжджає на Львівщину, бо тут відносна безпечність, присутність клієнтів та ринків збуту, близькість до кордону.

«Релокованому бізнесу подобається бізнес-середовище у Львівській області. Це фактор, який впливає на рішення бізнесу релокуватися саме до нас», — підсумував Орест Гринів.

Схожі новини