Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Донецьке підприємство, яке «піднімало» літак «Мрію» релокувалося до Дунаївців

Це вже друга релокація з 2014 року

«Промпартнер Гідравлік» з міста Дружківка Донецької області виготовляє на Хмельниччині гідравлічне обладнання - домкрати, знімачі, помпи, маслостанції, прес. Фото авторки
«Промпартнер Гідравлік» з міста Дружківка Донецької області виготовляє на Хмельниччині гідравлічне обладнання - домкрати, знімачі, помпи, маслостанції, прес. Фото авторки

До Дунаєвецької громади Хмельницької області релоковано чотири підприємства зі сходу України. Журналістка «ВЗ» відвідала ТзОВ «Промпартнер Гідравлік» з міста Дружківка Донецької області, щоб дізнатися їхню історію роботи на новому місці: чи вдалося вийти на виробництво довоєнного часу.

Галузь діяльності цього підприємства — виробництво гідравлічного обладнання. З 2011 року підприємство має досвід у розробці й виробництві різноманітного гідравлічного устаткування. Переважно це підіймачі для галузі машинобудування. Зараз акцент на виготовленні обладнання для ремонтних робіт трансформаторів, які постраждали через ракетні удари.

Продукція «Промпартнер Гідравлік» постачається по всій Україні, зокрема, для енергетичних компаній. Саме це підприємство торік ремонтувало пошкоджені численними обстрілами гідравлічні підіймачі до знаменитого літака «Мрія» (27 лютого 2022 року АН-225 «Мрія» був знищений в ангарі під час боїв за аеропорт «Гостомель»).

"Ми двічі переселенці. Вперше перевозили обладнання підприємства у 2014 році"

Через постійні обстріли на фронті, у листопаді 2022 року підприємство змушене було релокуватися на Хмельниччину. Оселилися в одному з корпусів колишніх промислових підприємств міста Дунаївці. А поруч, фактично через дорогу працює промислове підприємство із Слов’янська.
У 90-і роки в Хмельницькій області закрили чимало підприємств промисловості, приміщення досі пустували та були в жахливому стані… Тепер їх потрохи орендують релоковані бізнеси із сходу України.

Співвласник підприємства «Промпартнер Гідравлік» Сергій Неліпа розповів для «ВЗ», що двічі евакуював виробництво через агресію росії.

«Ми двічі переселенці, — каже він. — Вперше перевозили обладнання підприємства у 2014 році, тоді переїхали у межах Донецької області, а саме до міста Мар‘янки. З початком повномасштабного вторгнення рф у лютому 2022 року, вивезли підприємство на Хмельниччину».

Запитую, чому з-поміж інших міст України для роботи обрали саме Дунаївці.

«На відміну від 2014 року, торік працювала державна програма релокації підприємств. Про неї стало відомо 7 березня, одразу подав заявку на сайт, — пояснює Сергій Неліпа. — 10 березня 2022 року мені почали телефонувати з пропозиціями оренди приміщень з Львівської та Чернівецької областей. У Дунаївцях нам підійшли хороші умови. Ми двічі перевозили обладнання. Спершу збиральну ділянку, потім — обладнання для роботи. Держава допомагала суттєво. Нам компенсували загалом 74 тисячі гривень за перевезення обладнання, а це орієнтовно 60% від загальної суми втраченої на перевезення. На початку бойових дій всі наші проєкти зупинилися. Зараз орендуємо цех та відновили виробництво. Виробляємо гідравлічне обладнання — домкрати, знімачі, помпи, маслостанції, преси… Троє співробітників переїхали разом із підприємством, але згодом двоє з них були мобілізовані до лав ЗСУ. Тому гостро постала проблема нестачі кадрів. Зараз в нас працює лише двоє людей».

«Як зараз в нас йде бізнес? Так собі…»

Сергій Неліпа не захотів говорити ні про суму оренду приміщень цеху, ні про середню зарплату на підприємстві. Сказав, що це комерційна таємниця.

«Як зараз в нас йде бізнес? Так собі… Матеріали для виготовлення домкратів беремо в Україні. Двоє наших працівників таки встигають із замовленнями. А куди діватися? Працюємо в Україні, сплачуємо тут податки. В мене, як багатодітного батька була змога виїхати за кордон. Але я вибрав працювати в Україні. Сподіваюся на перемогу», — підсумував Сергій Неліпа.

Схожі новини