Передплата 2024 ВЗ

«На відновлення інфраструктури Житомирщини виділять понад мільярд гривень»

Про програму відбудови Житомирської області, релокований бізнес, роботу з ВПО розповів на брифінгу голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко

Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко поділився на брифінгу планами відбудови об’єктів, які постраждали від рашистських ракет. Фото авторки
Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко поділився на брифінгу планами відбудови об’єктів, які постраждали від рашистських ракет. Фото авторки

У Житомирській області працюють над комплексною програмою відбудови соціальної інфраструктури, яка постраждала внаслідок війни. За понад рік уже вдалося відновити 1 800 об'єктів, які нещадно понищили російські ракети. На це загалом передбачено більше мільярда гривень з різних джерел.

Про це повідомив на брифінгу у Житомирі (в рамках престуру Харківського пресклубу) голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

«Відновлення інфраструктури стало одним з пріоритетних завдань з перших місяців війни, — наголосив Віталій Бунечко. — Завдяки державі, міжнародним партнерам, громадам, волонтерів, бізнесу вдалося відновити 1800 об'єктів. На це було виділено 200 мільйонів гривень резервного фонду держбюджету та кошти з інших джерел. Ліквідовували пошкодження будинків, щоб люди туди могли заселитися ще до опалювального сезону. Також ми працювали над формуванням фонду відновлення, аби фінансувати масштабні проєкти. Серед проєктів, які фінансує фонд відновлення, два ліцеї у Коростенському районі».

Голова Житомирської ОВА повідомив, що головний акцент роблять на безпеці людей: в усіх закладах будуть сучасні укриття, а також дотримані усі стандарти з енергозбереження.

«На жаль, минулого тижня наша область знову постраждала від ракет рф, — продовжує розмову Віталій Бунечко. — З початку російської агресії в нас понищені об'єкти енергетичної інфраструктури, були удари по нафтобазах. Але пріоритет щодо відновлення внаслідок російської агресії - житло. Усі об'єкти, які знищили рашисти, будуть відновлені».

Про вимушених переселенців

У Житомирській області мешкає 67 тисяч ВПО, з них лише 800 офіційно працевлаштовано. Три тисячі переселенців зареєстровані в обласному центрі зайнятості, левова частка отримують допомогу від міжнародних фондів, держави. Серед ВПО — багатодітні сім‘ї, дитячі будинки сімейного типу.

Переселенці мешкають на Житомирщині переважно у приватному секторі. Ремонтувати комунальні приміщення для житла для ВПО тут не популярно…

Невдовзі італійське представництво організації «Червоний Хрест» встановить у Житомирській області 40 модульних будинків для ВПО (за зразком львівських модульних містечок).

Область приймає евакуаційні потяги з Донеччини — Бахмута та Покровська. За місяць уже приїхало дев’ять евакуаційних потягів. «З початку війни Житомирщина стала транзитним хабом, який забезпечив перший прихисток для півмільйона українців, які рятувалися від війни. — продовжує розмову Віталій Бунечко. — А під час боїв за Київ наша область була чи не єдиним шляхом евакуації для жителів Бородянки. Возили людей полями та лісовими стежками… Хтось прибував до нас автобусами. Ми прийняли на своїх теренах чимало ВПО з Луганщини, Донеччини, Харківщини, Херсону. У перші місяці війни в нас стабільно мешкали понад сто тисяч ВПО».

Про кепські справи з релокованими підприємствами

Щодо релокованого бізнесу, то Житомирщина пасе задніх. Вдалося прилаштувати в регіоні лише вісім підприємств. Для порівняння, на Львівщині прижилося орієнтовно 150 релокованих бізнесів.

«Мабуть, релокованих в нас мало через те, що наша область була транзитним регіоном, — каже голова ОВА. — Бізнесмени перевозили сюди обладнання, тримали його тут деякий час, а потім перевозили на терени Західної України. Але закликаю бізнес зі східної України релокуватися до нас. У нас хороші умови для розвитку бізнесу».

Схожі новини