Передплата 2024 «Добрий господар»

«В Європі немає звички смітити. А у нас на тротуар кидають недопалки, а пакети зі сміттям залишають біля урн…»

Найкращий двірник Львова 2023 року вперше відвідав Європу. Богдан Єсип побував у Будапешті, Відні й Празі

Львівський двірник Богдан Михайлович Єсип. Фото Романа БАЛУКА
Львівський двірник Богдан Михайлович Єсип. Фото Романа БАЛУКА

Львівський двірник Богдан Михайлович Єсип повернувся з мандрівки Європою. 64-річний чоловік разом зі своєю донькою Марією вперше в житті побували за кордоном. Поїздка до Праги, Відня та Будапешта стала можливою завдяки перемозі Богдана Єсипа у конкурсі «Найкращий двірник Львова», який щороку проводить міськрада.

Пан Богдан уже 13 років працює двірником у Га­лицькому районі, зокре­ма прибирає територію довко­ла Палацу Потоцьких. Богдан Михайлович живе за містом, у селі Горбачах Пустомитівсько­го району. Щодня прокидаєть­ся о 5.30, до міста добирається електричкою. Бере мітлу, совок, відро, пакети для сміття й наво­дить красу біля пам’яток архі­тектури.

«Люблю свою роботу, ра­дію, коли перехожі дякують за мою щоденну працю, — розповів „ВЗ“ найкращий двірник Льво­ва. — Але робота двірника не ці­нується, на руки отримуємо тро­хи більше шести тисяч гривень зарплати… Зрадів, коли став пе­реможцем конкурсу, і мене ви­знали найкращим. Хотів поїха­ти до Європи влітку, але не було місць в автобусі. Вдалося поїха­ти взимку. Спочатку ми приїха­ли в Прагу, потім у Відень і Буда­пешт. Були у Празькому замку. Там гарно. Після замку — віль­ний час, ми з дочкою ходили по місту. Люди слухали нашу роз­мову, чеська і українська — подібні мови. І коли розуміли, що це українська, то до нас говорили „Слава Україні!“. А ми відповіда­ли „Героям слава!“. Після Пра­ги поїхали у Відень і Будапешт. У Будапешті ввечері пливли ко­раблем по Дунаю. Загалом, по­дорож сподобалася. Там немає сирен повітряної тривоги… Єв­ропейці мають нормальні зарп­лати й пенсії, щасливо собі жи­вуть. Роз'їжджають світом. А коли в нас так буде, коли наста­не мир і перемога? Задоволе­ний, що поїхав у турне Європою. Запам’ятаю це на все своє жит­тя».

Двірник каже, подорож на двох коштувала 300 євро, час­тину суми позичив у друзів. Це був формат вікенду в Європі: у п’ятницю виїхали туристичним автобусом, у понеділок повер­нулися. Богдан Михайлович ви­тратив на поїздку власні кошти, а Львівська мерія обіцяє цю суму компенсувати з бюджету — як приз головному перемож­цю конкурсу. Пан Богдан каже, давно мріяв поїхати за кордон як турист. Але то часу не було, то грошей на подорож бракува­ло… «То робота, то село. А там завжди багато роботи», — пояс­нює пан Богдан.

Запитую, як оцінює рівень чи­стоти в туристичних містах Єв­ропи. Богдан Михайлович каже, головне, що там немає звички смітити. «У Європі люди чесні, не кидають сміття аби-де, як у нас, — каже львівський двірник. — Недавно був свідком ситуації. По центру йшла жінка старшого віку, пакет зі сміттям поставила біля малої урни… Зробив заува­ження, що треба нести в спеці­альний контейнер, але марно. Жінка пішла далі, і що ти їй зро­биш. Також чоловіки кидають на тротуари недопалки… Зага­лом, у Європі чистіші міста, ніж Львів».

Схожі новини