Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На ярмарку біля Порохової вежі книжок — до вибору до кольору

У рамках Літературного фестивалю BookForum відкрився книжковий ярмарок

Фото автора
Фото автора

4 жовтня стартував 30-ий Міжнародний літературний фестиваль Lviv BookForum, медіапартнером якого є видання «ВЗ». До міста Лева поз'їжджалися відомі письменники не лише з України, а й з-за кордону. Lviv BookForum — неоціненна можливість «похвалитися» новими книжковими досягненнями, яку організатори надають як уже знаним авторам, а також тим, хто як письменник чи поет бере участь у книжковому Форумі вперше.

Цьогоріч книжковий ярмарок змінив адресу. Намети, у яких представники видавництв розкладали свою продукцію, змонтували біля Порохової вежі. Вперше за 30 років вхід на книжковий ярмарок — вільний.

Павільйони — новенькі, просторі, акуратні. Правда, щоб виставити свою продукцію, видавництвам, а їх заявлено у Lviv BookForum 50, треба було заплатити організаційний внесок за участь у Форумі у розмірі 9700 гривень за усі дні. За таку суму видавництво отримувало свої 6 квадратів. Якщо ж була потреба у більшій площі, тоді довелося доплачувати.

І, попри те, що багато видавництв ще лише розпаковували ящики, багато львів'ян поспішили 5 жовтня зі самого ранку. Щоб роздивитися — хто що пропонує. Скучили львів'яни, бо ж уже звикли, що восени Львів перетворюється на книжкову столицю. А торік через повномасштабне вторгнення росії в Україну Lviv BookForum проводили у форматі онлайн.

Напередодні відкриття Lviv BookForum у розмові з програмною директоркою фестивалю Софією Челяк я запитала, чи вагалися організатори стосовно проведення у час війни Літературного фестивалю. «Сумнівів ми не мали. Всі українці тепер щодня живуть з ризиками, проте потреба говорити про складні теми, дізнаватися нове і навіть планувати своє майбутнє нікуди не зникла. Фокусна тема фестивалю — „Перепис майбутнього“, і ми всією командою справді задумались, як ми впливаємо на майбутнє і чи маємо ми його взагалі, чи є ми в планах інших людей і чи вони є в наших? Але цього року ми не можемо сказати що Букфорум є святом книжки, попри те, що це 30-й, ювілейний форум. Ми рефлексуємо над цим шляхом, стараємося зрозуміти свої досягнення і помилки, вимріяти майбутні успіхи. Якщо цей форум можна назвати святом, то в першу чергу святом вдячності середовищу і суспільству, в якому наш проєкт зміг зростати».

Софія Челяк з'ясовує організаційні питання.
Софія Челяк з'ясовує організаційні питання.

Продукції - і для дорослих, і для дітей видавці навезли море. Тут і серйозна література, і дитячі казочки, і розмальовки. Пані Мирослава вибирала книжку для 5-річної внучки. Каже, поки дівчинка у садочку, вирішила швиденько сюди прийти, щоб зробити дитині подарунок. Знайшла «Феєричні казки» за 200 гривень.

Ціни на книжки — різні. Від 50−60 гривень і до кількох сотень і навіть тисяч. Вірю, що кожен, хто прийде на ярмарок, знайде собі до душі те, що шукає. Приємно, що на ярмарок прийшло багато молоді. І не просто тинялися туди-сюди між наметами, а вибирали книжкові цікавинки…

Схожі новини