Передплата 2024 ВЗ

Працюють усі! Лікарі, вчителі, бібліотекарі…

До збирання урожаю бавовни влада Туркменистану залучає «бюджетників». Хто не виходить на поле, того звільняють з роботи

Денна норма для працівників туркменських державних установ - 20-25 кілограмів бавовни. Фото ferl.org
Денна норма для працівників туркменських державних установ - 20-25 кілограмів бавовни. Фото ferl.org

Міжнародні правозахисні організації неодноразово повідомляли, що влада авторитарного Туркменистану (держави у Середній Азії, колишньої радянської республіки) систематично використовує примусову працю для збирання врожаю бавовни. Офіційний Ашгабат такі звинувачення заперечує… І ось новий врожай — і нові повідомлення про те, що працівників туркменських бюджетних установ вигнали «на бавовну».

У східній туркменській провін­ції Лебап, інформує Radio Free Europe/Radio Liberty, до збиран­ня врожаю бавовни залучені тися­чі вчителів, медичних працівників та інших «бюджетників». У деяких регіонах Туркменистану, розповіли джерела радіостанції серед місце­вих жителів, бавовну збирають та­кож військові.

У будні, повідомляє ferl.org, на ба­вовняних полях мусить працювати, за розпорядженням влади, полови­на працівників державних установ провінції, а от у вихід­ні на поля виходять усі «бюджетники»… Керівники державних установ Туркмениста­ну зазвичай не дозво­ляють співробітникам брати відпустки під час сезону збирання врожаю бавовни, що триває від середини серпня до початку грудня.

Кожен «бюджет­ник» повинен зібра­ти щодня 20−25 кілограмів бавовни. Люди працюють під гарячим пус­тельним сонцем, температура сягає 40 градусів за Цельсієм… «Збирали всі: бібліотекарі, кондуктори, музейні працівники, — розповів журналістам порталу RWE один із „бюджетників“, що вже побував у полі. — Представ­ники місцевої влади перевіряли, хто працює, а хто не з’явився». Як до­дав співробітник енергетичної ком­панії, «цього не уникнути: хто не при­йде збирати бавовну, того звільнять з роботи».

Як інформує RWE з посиланням на місцевих жителів, на бавовняних полях замість «бюджетників» іноді гарують підлітки.

«Ті працівники державних установ, які можуть собі це дозволити, винаймають собі заміну. Це коштує від 9 до 14 доларів на день», — каже джере­ло RWE. І цитує 60-річного вчителя з провінції Балкан: «Лікарі й учителі ка­жуть, що 14 доларів на день не заро­бляють, тож їм доводиться працювати на полі самим. Кіль­ка днів тому в Гизи­ларбатському райо­ні був сильний дощ, і ми збирали бавовну по коліна у багнюці»…

За словами дже­рел RWE, люди, які живуть далеко від бавовняних полів, дістаються до міс­ця примусової праці самотужки, причому за дорогу платять з власної кишені.

У Туркменистані близько 580 тисяч гектарів бавовняних полів. Цього року, за планом уряду, країна має зібрати 1,25 мільйона тонн бавовни. Підконтрольні владі туркменські ЗМІ, нагадує RWE, часто пишуть, що держава купує за кордоном сучасну сільськогоспо­дарську техніку, призначену для зби­рання бавовни. Утім, «бюджетники», які зараз гарують на туркменських ба­вовняних полях, «модних» комбайнів чомусь не бачать…

Схожі новини