Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До Хіхона повертається корида

Два роки не було, бо на арені вбили биків «Фемініста» й «Нігерійця»…

На міську арену Хіхона бики й тореадори вийдуть у серпні. Фото aplausos.es
На міську арену Хіхона бики й тореадори вийдуть у серпні. Фото aplausos.es

Після перемоги на недавніх місцевих виборах нова міська голова іспанського Хіхона Кармен Морійон оголосила, що у місті знову буде корида! Традиційні для Іспанії бої биків відновляться на арені Хіхона (північна провінція Астурія) уже в серпні.

Політика Кармен Морі­йон (представляє регіональ­ну партію Foro Asturias) щодо кориди різко контрастує з рі­шенням колишньої міської голови, соціалістки Ани Ґон­салес. У серпні 2021 року та заявила, що за її влади ко­риди в Хіхоні не буде. І тра­диційний міський фестиваль Nuestra Senora de Begona відбувався вже без бою би­ків… Ліва політикиня пояс­нила тоді, що корида та інші розваги за участі тварин не відповідають «світогля­ду» міської влади Хіхона. Та­кож Ґонсалес заявила, що бої биків «суперечать ідео­логії прав людини». І дода­ла: їй дуже не сподобалося, що двох биків, які 2021 року загинули на міській арені Хі­хона, звали «Феміністом» і «Нігерійцем». Мовляв, такі імена тварин можуть образи­ти жінок і африканців… Утім, це вже минуле, а нова місь­ка «мітла» мете по-новому.

Як пояснила представни­ця відділення Партії тварин у Астурії, попри всі зусил­ля колишньої міської голови, повністю заборонити кориду в Хіхоні їй не вдалося (бої би­ків лише призупинили). За­галом, за словами захисниці прав тварин, «єдина іспан­ська автономна спільнота, на території якої зовсім не до­зволено проводити бої биків, — це Канарські острови».

Корида здавна є улюбле­ною розвагою гарячих іспан­ців. 2020 року уряд Іспанії навіть подав кориду на вклю­чення до списку нематері­альної спадщини людства, однак ЮНЕСКО цю пропози­цію чомусь не розглянуло…

Бої биків, які на іспанських аренах дивляться щоро­ку близько 6 мільйонів осіб, приносять економіці країни понад 3,5 мільярда євро річ­ного доходу. Тореадори та їхні помічники одержують ве­ликі гроші. За підрахунками видання El Debate, людина, яка б'ється на арені з биком, має за сезон щонайменше 17 тисяч євро. А столичне видання АВС відзначає, що найбільше заробляють зір­кові тореадори, насамперед у столиці Іспанії. За один ви­ступ на арені Мадрида відо­мий тореадор бере до 250 тисяч євро. Але заздрити, мабуть, не варто. Адже торе­адор перемагає не завжди…