Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Італією уперше керуватиме жінка?

На успіх Джорджії Мелоні чекає Орбан… А вона каже, що її уряд загрозою для «стабільності Європи» не буде

Джорджія Мелоні на передвиборному мітингу в Мілані. Виступам лідерки “Братів Італії” притаманна емоційність. Фото Reuters
Джорджія Мелоні на передвиборному мітингу в Мілані. Виступам лідерки “Братів Італії” притаманна емоційність. Фото Reuters

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан y розпачі - у ЄС він опинився в ізоляції. На зустрічі з однопартійцями Орбан визнав: серед лідерів Євросоюзу тільки він вважає, що санкції проти рф більше шкодять ЄС, ніж режиму путіна, і тільки він виступає за якнайшвидше скасування тих санкцій… Самотність Орбана — це добре. Але він сподівається, що невдовзі матиме у ЄС потужного союзника, — і це зле. Йдеться про парламентські вибори в Італії, які відбудуться у неділю, 25 вересня. За прогнозами соціологів, після виборів уряд сформують три праві партії - «Брати Італії» Джорджії Мелоні, «Ліга» Маттео Сальвіні й «Уперед, Італіє» Сильвіо Берлусконі. Сальвіні й Берлусконі - відомі путінські пахолки… Але чи означає це, що новий уряд Італії, який, імовірно, очолить Мелоні, займатиме щодо росії таку ж позицію, як уряд Орбана? Не факт. Надії угорського автократа на Мелоні можуть і не справдитися.

Попередній уряд Італії ексголова Європейського центрального банку Маріо Драґі створив у лютому 2021 року. Строката коаліція у складі, зокрема, соціал-демократів із Демократичної партії, ультраправої «Ліги», правої партії Forza Italia Берлусконі й лівих популістів із «Руху п’яти зірок», розпалася влітку 2022-го: «зіркові» відмовилися підтримати урядовий пакет соціальної допомоги, і 14 липня Драґі подав у відставку. Президент Італії Серджіо Матарелла її не прийняв, але 20 липня «Ліга», «Вперед, Італіє» і «Рух п’яти зірок» не взяли участь у голосуванні щодо вотуму довіри уряду в Сенаті (верхній палаті парламенту). Драґі знову подав у відставку, і цього разу Матарелла її прийняв, призначивши дострокові парламентські вибори на 25 вересня.

Що віщують соціологи?

За даними серпневих опитувань, лідирують «Брати Італії» (Fratelli d’Italia — перший рядок італійського гімну). За партію Джорджії Мелоні мають намір проголосувати близько 24% виборців. Трохи менше голосів прогнозують Демократичній партії. Хто формуватиме уряд? Імовірно, політсили Сальвіні й Берлусконі також будуть у парламенті, а відтак увійдуть із «Братами» до правої коаліції.

Цікаво, що на парламентських виборах 2018 року «Брати Італії» набрали лише… 4% голосів. Величезний прогрес політсили Мелоні експерти пояснюють так: «старі» партії, праві й ліві, зокрема, ті, що формували попередній уряд, італійським виборцям уже набридли, і це відкриває шлях популістам… За даними опитування Сattaneo Institute, права коаліція на чолі з «Братами» може мати до 245 мандатів у 400-місній Палаті представників і до 127 — у 200-місному Сенаті. Міцна, хоч і не конституційна більшість (це відповідно 267 і 134 мандати).

Лідерка «Братів Італії» Джорджія Мелоні може стати першою в історії жінкою на чолі уряду Італії. 45-річна Мелоні (для порівняння, Матареллі 81 рік, а Берлусконі - уже 86!), донька сицилійця й сардинійки, виросла у Римі. У 15 років Джорджія вступила до Фронту молоді, молодіжної організації Італійського соціального руху (MSI), партії, яку вважали неофашистською. (Саме цей факт біографії Мелоні дозволяє лівим і ліберальним ЗМІ називати її неофашисткою).

1998 року Джорджія Мелоні стала у Римі місцевою депутаткою від Національного альянсу (партії, створеної на базі MSI). У ті часи також працювала нянею, офіціанткою і барменкою, зокрема, у столичному нічному клубі Piper Club. 2006 року Мелоні обрали до Палати депутатів (нижньої палати парламенту Італії) за списком Національного альянсу, а згодом — наймолодшим в історії країни віцеспікером Палати депутатів. А 2008-го 31-річна Мелоні стала наймолодшим міністром у історії Італії - Берлусконі призначив її у своєму четвертому й останньому уряді міністром у справах молоді.

Після відставки того уряду Берлусконі, 2011-го, Джорджія Мелоні стала співзасновницею правої партії «Брати Італії», депутатом парламенту від якої обиралася у 2013 і 2018 роках. Із вересня минулого року Мелоні також очолює Європейських консерваторів і реформаторів у Європарламенті (до цієї фракції ЄП входить, зокрема, правляча у Польщі партія «Право і Справедливість»).

Головні політичні «фішки» Джорджії Мелоні - боротьба з нелегальною імміграцією і захист «християнських цінностей». Io sono Giorgia, sono una donna, sono una madre, sono italiana, sono christiana, — заявила Мелоні 2019 року, виступаючи у Римі. Тобто «я Джорджія, я жінка, я мати, я італійка, я християнка». (Для її прихильників це прозвучало як заперечення позиції тих представниць ЛГБТ-спільноти, що вважають себе чоловіками).

Того ж року Мелоні взяла участь у мітингу іспанської партії Vox («Голос»), під час якого заявила, зокрема, таке: «Так традиційній сім'ї! Ні для ЛГБТ-лобі!». А у теперішній передвиборній кампанії лідерка «Братів Італії» використала відеозапис, на якому іммігрант із африканської Ґвінеї ґвалтував 55-річну українку. Напад стався 21 серпня цього року в місті П’яченца (регіон Емілія-Романья), злочинця заарештували. «Не можна мовчати, коли бачиш такий жорстокий випадок сексуального використання українки — серед білого дня, з боку іммігранта», — написала Мелоні у соцмережах. Висловивши співчуття зґвалтованій жінці, лідерка «Братів» пообіцяла: якщо стане прем'єркою, то «відновить безпеку на вулицях італійських міст».

Позиція ««Братів Італії щодо іммігрантів схожа на ту, яку відстоює «Ліга» Сальвіні. А от ставлення Мелоні до путінської росії є іншим. Сальвіні, як і Берлусконі, є фактично політичною обслугою путіна. Лідер партії «Уперед, Італіє» пишається своєю дружбою з президентом рф, вони разом відпочивали на острові Сардинія. А лідер «Ліги» їздив до москви, де позував на Красній площі у футболці із зображенням правителя рф. Нещодавно західні ЗМІ оприлюднили інформацію, що на підкуп європейських політиків кремль витратив не менше 300 мільйонів євро. Можна припустити, що серед отримувачів цієї «гуманітарної допомоги» був і Сальвіні…

Хоча 2018 року Джорджія Мелоні привітала путіна з перемогою на вельми сумнівних президентських виборах (мовляв, це було «правдиве волевиявлення росіян»), нині лідерка «Братів Італії» однозначно підтримує Київ. За її словами, російський диктатор здійснив «жорстоке вторгнення в Україну». На відміну від Орбана, Мелоні не сумнівається у тому, що Європейський Союз має майбутнє, і запевняє: її уряд не загрожуватиме «демократії» або «стабільності Європи».

Схожі новини