Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бюджет Японії потерпає. Бо молодь не хоче пити саке…

У рамках кампанії Sake Viva! податкова служба оголосила конкурс ідей, які пропагуватимуть національний алкоголь — аби «розігнати» економіку

Як пише ВВС, проблема навіть не в тому, що молодим японцям не смакує саме саке (виготовлений з ферментованого рису алкогольний напій міцністю близько 20%, який вживають теплим). Молода «твереза банда» вживає узагалі менше алкогольних напоїв, ніж їхні батьки. І такі звички японської молоді б’ють по японському бюджету…

За даними податкової адміністрації Японії, 2020 року японці випили на чверть менше алкоголю, ніж 1995 року. Падіння споживання напоїв із градусом пов’язують саме з «протверезінням» молодого покоління країни. Очевидно, йому миліші ґаджети, ніж веселі компанії… Менше п’ють — менше податків сплачують. Як підрахувало видання The Japan Times, 1980 року надходження з податку на алкоголь становили 5% японського бюджету, а 2020-го — уже тільки 1,7%.

42% молодих японців саке навіть не куштували

«Саке-винокурня Татенокава у префектурі Ямагата нещодавно провела незалежне дослідження, яке вивчило, як часто молоді японці п’ють саке, — інформує japantoday.com. — Опитали 10 тисяч жінок і чоловіків віком від 20 до 60 років.

Серед респондентів віком 20−30 років 28% повідомили, що не пили саке вже понад рік, а 42% відсотки — що взагалі ніколи саке не куштували.

74% опитаних жінок не пили саке понад рік. За даними дослідження винокурні

Татенокава, жінки у Японії воліють пити саке з родиною чи друзями, натомість більшість чоловіків уживають саке наодинці. Оскільки через пандемію коронавірусу японці збираються компаніями не так часто, як колись, споживання саке жінками навряд чи зросте, констатували експерти винокурні. На їхню думку, варто подумати над промоцією нових способів насолоджуватися саке".

Одним із можливих рішень є кампанія Sake Viva!, організована податковою адміністрацією Японії. У її рамках японці віком 20−39 років можуть пропонувати ідеї щодо того, як збільшити попит на саке серед їхніх однолітків.

Схожі новини