Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Олаф Шольц виграв уже другі теледебати

За два тижні до виборів у Бундестаг його СДПН лідирує. Тож саме Шольц має найкращі шанси стати канцлером Німеччини

У других телевізійних дебатах перед парламентськими виборами у ФРН (голосування — 26 вересня) перемогу знову здобув кандидат від Соціал-демократичної партії Німеччини Олаф Шольц. Телеканал ARD з'ясував це, опитавши телеглядачів відразу після дебатів.

У передвиборних дебатах в ефірі телеканалів ARD і ZDF (12 вересня) взяли участь троє кандидатів у федеральні канцлери: Анналєна Бербок («Зелені»), Армін Лашет (ХДС/ХСС) і Олаф Шольц (СДПН). Як визначили телеглядачі, яких після завершення ефіру опитав ARD, найбільш переконливим під час дебатів був Олаф Шольц. Так вважає 41% респондентів. На другому місці за цим показником Армін Лашет (27%), а Анналєна Бербок здалася найбільш переконливою 25% телеглядачів.

Найбільш компетентним кандидатом у федеральні канцлери телеглядачі після дебатів також назвали Олафа Шольца (49%). Лашет і Бербок за цим показником далеко відстали — відповідно 26% і 18%.

На відміну від України, у Німеччині передвиборні телевізійні дебати відбуваються у спокійній, навіть дружній атмосфері. Фото spiegel.de.
На відміну від України, у Німеччині передвиборні телевізійні дебати відбуваються у спокійній, навіть дружній атмосфері. Фото spiegel.de.

Перші передвиборні теледебати у Німеччині, які відбулися наприкінці серпня в ефірі телеканалу RTL, також виграв кандидат від
соціал-демократів. Так вважали 36% телеглядачів. Щоправда, на другому місці була тоді кандидатка від «Зелених» (30%), а кандидат від консервативного блоку ХДС/ХСС сподобався телеглядачам найменше (25%).

Відразу після других теледебатів ARD також запитав глядачів, за кого з цих трьох політиків вони би проголосували, якби федерального канцлера вибирали у Німеччині напряму (як-от українці вибирають президента). 43% телеглядачів назвали Олафа Шольца, 24% - Арміна Лашета, і 19% — Анналєну Бербок. А в опитуванні дослідницької групи «Політбарометр», результати якого оприлюднили 10 вересня, відповіді на це запитання розподілилися так: за Шольца на прямих виборах проголосували би 48%
виборців, за Лашета — 21%, за Бербок — 16%.

Тож не дивно, що, за даними опитування «Політбарометра», найбільше німецьких виборців, аж 25% (плюс 4,5% у порівнянні з попередніми виборами у Бундестаг), 26 вересня хочуть проголосувати за Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН). Далі йдуть блок ХДС/ХСС — 22% (мінус 10,9%), «Зелені» — 17% (плюс 8,1%), ліберальна Вільна демократична партія (ВДП) — 11% (плюс 0,3%), антиєвропейська, проросійська й популістська «Альтернатива для Німеччини» (АдН) — 11% (мінус 1,6%) і посткомуністична партія «Ліві — 6% (мінус 3,2%).

Якщо результати голосування 26 вересня будуть близькими до тих, які прогнозують зараз соціологи, то теперішню «велику» коаліцію у складі ХДС/ХСС і СДПН повторити не вдасться — забракне голосів. «Лівих» до коаліції цих політсил точно не покличуть, а ось ВДП теоретично можуть.

Іще один імовірний варіант коаліції — ХДС/ХСС, «Зелені» й ВДП, тобто «Ямайка» («чорні», «зелені» й «жовті» — це ямайський прапор).

Таку коаліцію прагнули створити після попередніх виборів у Бундестаг, але лідери трьох політсил так і не домовилися… А можливо, СДПН і «Зелені» все-таки наважаться створити коаліцію з «Лівими»? Не виключено, хоча перемовини про таку коаліцію були би складними. «Зелені» й «Ліві» мають різні погляди на відносини з путінською Росією, та й не всі політики СДПН уявляють її в одному уряді з посткомуністами…

Гадаю, українським читачам буде цікаво дізнатися, які ж проблеми найбільше хвилюють зараз жителів ФРН.

За даними опитування «Політбарометра», це, зокрема, кліматичні зміни (43% респондентів), пандемія коронавірусу (30%), пенсії (11%), міграція і біженці (11%), освіта (6%) і економічна ситуація (6%).

Схожі новини