Передплата 2024 «Добрий господар»

«Відмовляюся посилати ще одне покоління на війну, яку ми давно мали завершити»

Джо Байден назвав евакуацію з Афганістану «успіхом». А британська The Times пише про «сумніви щодо його здатності бути президентом»

Президент США Джо Байден звернувся до американців із промовою, в якій підбив підсумки «найдовшої війни Америки», тобто військової місії США в Афганістані. Як розповів господар Білого дому, він «ніколи не мав наміру продовжувати цю вічну війну». Байден також захистив своє рішення вивести війська з Афганістану й завершити евакуацію згідно з раніше визначеною датою — 31 серпня. І наголосив: епоха великих військових інтервенцій задля розбудови держав і демократій завершилася. Права людини залишаться у фокусі зовнішньої політики США, але боротиметься за них Вашингтон за президента Байдена виключно за допомогою дипломатії, тиску й створення міжнародних коаліцій.

Рішення про виведення військ США з Афганістану до 31 серпня, пояснив Джо Байден, він прийняв за порада­ми своїх військових і цивільних радників, керуючись, зокрема, необхідністю убезпечити амери­канських військових. Нагадаємо, минулого тижня смертник здій­снив у аеропорту Кабула теракт, унаслідок вибуху загинули понад 200 осіб, зокрема 13 американ­ських військових солдатів. Від­повідальність за теракт узяла на себе «Ісламська держава провін­ції Хорасан», підрозділ терорис­тичної організації ІДІЛ. Можна припустити, що існувала реаль­на загроза нових терактів, і пре­зидент США вирішив не наража­ти своїх військових на ризик.

За словами Байдена, 98% американців, які хотіли покину­ти Афганістан, встигли це зроби­ти. Президент визнав, що в Аф­ганістані залишилися кількасот американців, які висловлюва­ли бажання виїхати. Як пояснив Байден, більшість американ­ців, що залишилися в Афганіс­тані, мають подвійне громадян­ство й живуть там багато років (не виїхали раніше через «сімей­не коріння» в цій країні). «Таліби зробили публічні обіцянки, які транслюються по ТБ і радіо по всьому Афганістану, що дозво­лять виїхати усім, хто цього ба­жає, включно з афганцями, які працювали разом із американ­цями, — нагадав Байден. — Ми можемо вплинути на те, аби ці зобов’язання були виконані».

На думку Джо Байдена, еваку­ація з Афганістану була «надзви­чайним успіхом», а жодна інша країна, крім США, провести таку масштабну операцію не здатна. «За 18 днів ми вивезли понад 79 тисяч осіб, у тому числі понад 6 тисяч американців, а загалом за­безпечили евакуацію понад 123 тисяч осіб», — повідомив раніше начальник Центрального коман­дування США генерал Кеннет Маккензі.

«Це не була військова акція, це був чин милосердя», — заявив Байден. За його словами, роз­почати евакуацію раніше було неможливо: це тільки пришвид­шило би крах афганської влади й посилило у країні хаос.

Розпочата у відповідь на терористичні атаки 11 ве­ресня 2001 року, війна в Афганістані стала найдовшою в історії США. За оцінками Уні­верситету Brown, жертвами цієї війни стали близько 50 тисяч цивільних і 1144 військових міжнародної коаліції ISAF. Загальну вартість афганської війни для США оці­нюють у 2,2 трильйона доларів.

У своїй промові Джо Бай­ден нагадав не лише про заги­блих американських солдатів, а й про десятки тисяч поранених, самогубства ветеранів і хроніч­ні психічні проблеми учасників військової місії. «Я відмовляюся посилати ще одне покоління на війну, яку ми повинні були давно закінчити», — заявив Байден.

Президент США наголосив, що в Афганістані Америка мала головну і єдину мету — запобіг­ти терористичним атакам. І цієї мети США, на думку Байдена, досягли. За словами президен­та США, за 20 років терористичні загрози змінилися, тож Америка має бути готовою «реагувати на загрози 2021-го, а не 2001 року».

Як заявив Джо Байден, на майбутнє Америка повинна за­своїти два головні уроки війни в Афганістані: треба чітко визна­чати цілі, яких можна досягти, і зосереджуватися на фундамен­тальних національних інтересах США. Епоха великих військових інтервенцій, що мають на меті розбудову держав і демократій, завершилася, наголосив Бай­ден. І додав: права людини за­лишаться у фокусі зовнішньої політики США, але Вашингтон боротиметься за них за допо­могою дипломатії, тиску та ство­рення міжнародних коаліцій, а не військовими втручаннями.

Водночас Джо Байден попе­редив: вороги США не повинні зробити з цього неправильні ви­сновки. «Тим, хто бажає Америці зла, хто причетний до терориз­му проти нас і наших союзників, обіцяємо: ми ніколи не втомимо­ся, ніколи не забудемо, ніколи не пробачимо. Ми будемо переслі­дувати вас навіть на краю світу, і ви заплатите відповідну ціну».

Тим часом авторитетні світові ЗМІ оцінюють виве­дення військ США й еваку­ацію з Афганістану значно кри­тичніше, ніж президент Байден. Зокрема, портал Politico назвав вибух у аеропорту Кабула, що стався минулого тижня, «най­більш руйнівним моментом мо­лодого президентства Бай­дена». Politico відзначає, що у перші години після того терак­ту президент США був непо­мітним, і користувачі соцмереж почали запитувати «А де Джо Байден?».

Як ідеться у редакційній стат­ті британського видання The Times, після операції з виведен­ня американських військ і еваку­ації з Афганістану неминуче по­стане питання, чи Джо Байден узагалі надається до виконан­ня обов’язків президента США. Як вважає The Times, жахливий теракт у Кабулі лише підкрес­лив «масштаби поразки Заходу й хаотичного відступу»… «Безпо­середнім наслідком того напа­ду буде подальший політичний тиск на Джо Байдена, — конста­тує The Times. — Президент США вже перебуває під шквалом критики через те, що наказав швидко вивести війська з Аф­ганістану, — задля того, аби до­триматися штучного терміну 31 серпня, попри поради військо­вих і без консультацій зі союз­никами. Дурість цього рішен­ня довели швидкість і масштаби падіння колишнього уряду Афга­ністану, який розвалився, щойно зникла американська підтрим­ка… У ширшому контексті остан­ня катастрофа неминуче поро­дить додаткові питання щодо придатності пана Байдена для президентської посади».

Сумніви щодо лідерства Джо Байдена, пише видання, є не лише у США. «Британський уряд разом з іншими європейськими союзниками має схожі сумніви щодо американського президен­та… США відступили під тиском ісламських терористів. Захід ні­коли не виглядав ані менш єди­ним, ані менш готовим довіряти лідерству Вашингтона. Це, без­перечно, матиме жахливі наслід­ки, які виходять за рамки безпо­середньої кризи в Афганістані».

А тим часом…

Як повідомило американське видання The Wall Street Journal (WSJ), 13 років тому перекладач-афганець допоміг врятувати то­дішнього сенатора Джо Байдена й двох його колег, які «застрягли» в Афганістані у віддаленій доли­ні. Евакуювати цього Мохамме­да не вдалося, пише WSJ, і зараз він звернувся в інтерв’ю виданню до Джо Байдена по допомогу: «Ві­таю, пане президенте. Врятуйте мене і мою сім’ю. Не забудьте про мене»…

Як пише WSJ, 2008 року Мо­хаммед був 36-річним переклада­чем для армії США. Через сильну хуртовину два гелікоптери Black Hawk здійснили аварійну посад­ку в гірській афганській долині. На борту були троє американських сенаторів, демократи Джо Байден і Джон Керрі та республі­канець Чак Хейгел. «Співробітни­ки приватної охоронної компанії Blackwater і військові армії США… викликали допомогу, — повідо­мляє WSJ. — На авіабазі „Баграм“ Мохаммед сів у позашляховик і вирушив у гори, щоб урятувати сенаторів. Їх доставили на амери­канську базу з конвоєм».

Схожі новини