Передплата 2024 ВЗ

Ахмад Масуд хоче битися з талібами

Його батько - знаменитий “Панджшерський лев”, лідер Північного альянсу Ахмад Шах Масуд, убитий “Аль-Каєдою”

Як написав у американському виданні Washington Post Ахмад Масуд, він контролює частину території Афганістану й хоче битися з ісламістами руху «Талібан», який захопив владу в цій державі Південної Азії. Ахмад Масуд сподівається, що США допоможуть йому зброєю.

«Я пишу це з Панджшерської долини Афганістану, — розповів Ахмад Масуд у Washington Post. — Я готовий піти слідами свого батька разом зі своїми моджахедами, які хочуть знову битися з талібами. У нас є запаси боєприпасів і зброї, які ми терпляче накопичували з часів мого батька, тому що знали, що такий день настане».

Батько Ахмада Масуда, етнічний таджик Ахмад Шах Масуд, був одним із польових командирів моджахедів, що воювали в Афганістані проти радянських військ. Генерал Родіонов, командувач 40-ї армії у 1985−1986 роках, пізніше згадував: «Найважча обстановка була у Панджшерській ущелині. Вона немов розрізає Афганістан на дві частини й тягнеться від західних кордонів країни майже до Китаю. Командував душманами знаменитий Ахмад Шах Масуд… Тоді, у 80-ті роки, він успішно відбив не один наш наступ».

Ахмад Шах Масуд був одним із польових командирів моджахедів, які воювали в Афганістані проти радянських військ. Згодом Ахмад Шах Масуд був лідером “Північного альянсу”, який був союзником американців і воював проти “Талібану”. Фото Reza
Ахмад Шах Масуд був одним із польових командирів моджахедів, які воювали в Афганістані проти радянських військ. Згодом Ахмад Шах Масуд був лідером “Північного альянсу”, який був союзником американців і воював проти “Талібану”. Фото Reza

Згодом Ахмад Шах Масуд був лідером «Північного альянсу», об'єднання збройних угруповань, які брали участь у громадянській війні проти посткомуністичного режиму Наджибулли, а потім проти «Талібану». За два дні до терактів у США, здійснених 11 вересня 2001 року, «Панджшерський лев», як називали Ахмад Шаха, був убитий. Вибуховий пристрій терористи «Аль-Каєди» розмістили у відеокамері — Ахмад Шах Масуд готувався дати інтерв'ю… «Північний альянс» був одним із союзників американських військ під час їх операції у Афганістані, яка почалася того ж 2001 року.

Долина річки Панджшер є традиційною базою «Північного альянсу». Зараз це чи не єдина територія Афганістану, яку не контролюють таліби. У Панджшерській долині зараз також перебуває колишній перший віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех, що оголосив себе президентом після того, як президент Ашраф Гані втік із країни до ОАЕ.

У своїй статті у Washington Post Ахмад Масуд стверджує, що має під своїм командуванням частину афганського спецназу й готовий намір чинити опір талібам. Однак наголошує: без допомоги Заходу, зокрема, США, його сил
надовго не вистачить.

«Сполучені Штати та їх союзники покинули поле битви, але Америка все ще може бути „великим арсеналом демократії“, як сказав Франклін Делано Рузвельт, прийшовши на допомогу британцям перед тим, як США вступили у Другу світову війну», — написав Ахмад Масуд. Він також звернувся по допомогу до Великої Британії (як зазначив, навчався у Лондоні) і Франції (цього року одну з вулиць Парижа, поблизу Єлисейських полів, було названо на честь його батька, Ахмад Шаха Масуда). «Ви все ще можете багато зробити, аби допомогти справі свободи, — заявив Ахмад Масуд, звертаючись до Заходу. — Ви наша остання надія».

Сучасна зброя хоробрим моджахедам Ахмада Масуда справді потрібна, бо саме таку мають бойовики «Талібану». «Зараз таліби мають більше гелікоптерів Blackhawk, ніж приблизно 166 інших країн світу», — повідомив у Twitter Дональд Трамп-молодший, син експрезидента США Дональда Трампа (той у Твіттері досі заблокований). Як стверджує Трамп-молодший, до рук талібів потрапила «найнебезпечніша в світі військова техніка вартістю 20 мільярдів доларів».

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван визнав, що велику частина військової техніки, призначеної афганській армії, справді захопили таліби… А портал Intercept із посиланням на джерела в армії США повідомив: до рук талібів також потрапило обладнання HIIDE, завдяки якому ті мають доступ до біометричних даних (сканів райдужної оболонки
ока й відбитків пальців) осіб, які співпрацювали в Афганістані із військовими НАТО.

А тим часом…

Президент Польщі Анджей Дуда прийняв рішення про скерування до Афганістану 100-особового військового контингенту. Він діятиме до 16 вересня. Польське Бюро національної безпеки, яке повідомило про це, заявило, що «операція не має бойового характеру». Її мета — забезпечити разом зі союзниками евакуацію з Афганістану поляків та громадян інших держав. Для цього Варшава задіяла три військово-транспортні літаки. Вони доставляють евакуйованих до Узбекистану, звідки ті, пересівши на
цивільний літак, летять до Польщі. Перший такий літак із Афганістану приземлився 17 серпня близько 23-ї години у аеропорту імені Шопена у Варшаві. На борту була одна полька, афганці, які співпрацювали з польським військовим контингентом у Афганістані, а також їхні сім'ї.

Читайте також: Втеча з Афганістану

Схожі новини