Передплата 2024 «Добра кухня»

Євро замість фунта шотландці не хочуть

Прихильників незалежності Шотландії значно поменшає, якщо після виходу зі складу Сполученого Королівства незалежна Шотландія муситиме відмовитися від британського фунта й перейти на євро

Про це свідчать дані опитування, на яке посилається видання The Sunday Telegraph.

За даними опитування Redfield & Wilton Strategies, за незалежність від Сполученого Королівства зараз гото­ві проголосувати 44% шотландців, а проти виходу зі скла­ду Великої Британії — 47%. Іще 9% шотландців остаточно у цьому питанні не визначилися.

Утім, ставлення шотландців до незалежності сильно за­лежить від того, яка валюта «ходитиме» у незалежній Шот­ландії. 39% опитаних відповіли: якщо незалежна Шот­ландія муситиме відмовитися від британського фунта й перейти на євро, то це буде додатковим аргументом, аби висловитися проти незалежності. Причому 19% з тих 39% - респонденти, які у принципі підтримують незалежність Шотландії.

Перша міністерка Шотландії, лідерка Шотландської на­ціональної партії (ШНП) Нікола Стерджен хоче провести повторний референдум про незалежність у першій поло­вині каденції нинішнього парламенту Шотландії, тобто до кінця 2023 року. Стерджен неодноразово заявляла: неза­лежна Шотландія спробує якнайшвидше приєднатися до Європейського Союзу, оскільки, мовляв, на британському референдумі 2016 року більшість шотландців висловила­ся проти виходу Королівства з ЄС.

А от щодо майбутньої валюти незалежної Шотландії по­літики ШНП висловлюються не настільки однозначно, як про вступ до ЄС. 2019 року Нікола Стерджен заявила, що незалежна Шотландія не муситиме перейти на євро, мов­ляв, якщо захоче, залишиться з фунтом. Але у квітні цьо­го року депутат Палати громад британського парламенту Елан Сміт (ШНП) наголосив: прийняття євро буде «цілком прийнятною» платою за незалежність Шотландії.

Читайте також: З 10 серпня в обіг введуть монету «До 30-річчя незалежності України» (фото)

Схожі новини