Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На патрулювання виходить “Ягуар”  

На кордоні зі Сектором Газа Ізраїль застосує бойових роботів - “аби зберегти життя солдатів”

Як повідомила The Jerusalem Post, перший напівавтономний роботизований автомобіль «Ягуар» починає патрулювати кордон зі Сектором Газа. Підрозділ цих машин здатний замінити солдатів, що можуть стати ціллю снайперів ХАМАСу.

Бойового робота, розповіло видання detaly.co.il, розробила компанія Israel Aerospace Industries (у співпраці з технологічним відділом командування сухопутних військ ізраїльської армії, ЦАХАЛу). Шестиколісний «Ягуар» має електродвигун, що знижує його теплову помітність — важлива перевага під час патрулювання кордонів Сектору Газа. Машину оснащено відеокамерами, десятками датчиків і автоматизованою системою руху, наведення на ціль і стрільби з 7,62-мм кулемета MAG. Цей кулемет здатний стріляти як під час зупинки, так і у русі, і може як працювати автономно, так і управлятися дистанційно.

Отримавши завдання від офіцера ЦАХАЛу, «Ягуар» самостійно визначає найкращий маршрут і рухається автономно, об'їжджаючи перешкоди. Місцеперебування робота контролюється за допомогою безпілотників: у разі загрози потрапляння у руки ворога робот буде знищений з повітря.

«Це революційний крок, — вважає начальник відділу робототехніки Управління наземних технологій ЦАХАЛу Натан Куперштейн. — „Ягуар“ можна використовувати і в розвідці, і для прикриття конвоїв, і для атаки. Він навіть сам визначає, коли йому треба заряджатися, і вміє це робити. Так ми можемо досягти головної мети — зберегти життя солдатів».

У недавній воєнній операції проти ХАМАСу, веде далі detaly.co.il, ЦАХАЛ активно застосовував штучний інтелект. Високопоставлений представник ЦАХАЛу назвав операцію «Вартовий стін» першою у світі, в якій допомога штучного інтелекту була критично важливою.

Атакуючи Сектор Газа, ЦАХАЛ знає, куди стріляти. Банк його цілей, що налічує тисячі об'єктів, формується протягом кількох років, що передують операції. У цей банк стікається вже оброблена інформація розвідки, зокрема радіоелектронної і акустичної, дані наземного спостереження й супутникові знімки. Людського інтелекту при цьому недостатньо: такий обсяг даних мозок осмислити не здатний. Тож більшу частину аналізу виконує комп'ютер.

…Процес визначення цілі для атаки — не тільки чисто технічна операція, а й юридична процедура. Усі цілі особисто візує головний військовий прокурор Ізраїлю. Але навіть отримавши візу прокурора на цю ціль, ЦАХАЛ продовжує за нею стежити: чи не сталося якихось важливих змін з нею самою або довкола неї? Наприклад, чи не побудували поруч з об'єктом атаки дитячий садочок? На кожну ціль існує обліковий запис, у якому всі дії протоколюються. Архів таких записів допоможе у разі будь-якого розслідування відзвітувати про кожен об'єкт: із якої причини й на якій підставі той був атакований.

Схожі новини