Передплата 2024 «Добрий господар»

Нетаньягу замінить Беннет

Новим прем’єром Ізраїлю стане лідер правої партії «Яміна» – мільйонер і колишній спецназівець

За інформацією ВВС і Times of Israel, вісім опозиційних парламентських партій Ізраїлю домовилися про створення урядової коаліції. Відтак чинний прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, що обіймав цю посаду 12 років, може позбутися свого крісла. Може — тому що домовленості лідерів восьми партій ще має підтвердити голосування у Кнесеті, що відбудеться, ймовірно, на початку наступного тижня.

Коаліцію вдалося зібра­ти Яїру Лапіду, главі цен­тристської партії «Єш Атід», яка на останніх парламентських виборах була другою — після партії «Лікуд», очолюваної Нета­ньягу. «Обіцяю, що новий уряд працюватиме на благо усіх із­раїльських громадян, — заявив Лапід. — Він поважатиме сво­їх опонентів і зробить усе, щоб об’єднати усі частини ізраїль­ського суспільства».

Новий уряд формуватимуть такі партії: «Єш Атід» (центрис­ти, лідер — Яїр Лапід), «Яміна» (праві, Нафталі Беннет), «Ка­холь Лаван» (центристи, Бенні Ганц), «Ісраель Бейтену» («Наш дім — Ізраїль», правоцентрис­ти, Авігдор Ліберман), «Ізраїль­ська партія праці» (соціал-демо­крати, Мейрав Міхаелі), «Нова надія» (правоцентристи й пра­ві, Гідеон Саар), «Мерец» (ліві, соціал-демократи, Ніцан Горо­віц), РААМ (арабська партія, Мансур Аббас). Як бачимо, коа­ліція дуже строката… Як зазна­чає ВВС, між цими політсилами «мало спільного, крім бажання змістити Нетаньягу».

Якщо за новий уряд не про­голосує бодай 61 зі 120 депу­татів Кнесету, в Ізраїлі можуть відбутися п’яті за два роки пар­ламентські вибори. Нагадаємо, до 5 травня можливість сформу­вати уряд мав лідер партії Нета­ньягу «Лікуд», що одержала най­більше голосів на виборах. Але чинний прем’єр не зміг сформу­вати коаліцію, тому це право пе­редали Лапіду. За попередньою домовленістю, у перші два роки роботи нової коаліції прем’єр-міністром Ізраїлю буде лідер партії «Яміна» Нафталі Беннет, якого згодом замінить Лапід.

«На березневих виборах пар­тія 49-річного Беннета «Ямі­на» (повна назва «Ха-Ямін Ха-Хадаш» — івритом «Нові праві») отримала всього сім зі 120 місць у Кнесеті, — пише ВВС. — Але в умовах, коли сили двох конку­руючих блоків виявилися при­близно рівні, його фракція стала тією гиркою, що схиляє чашу те­резів на той чи інший бік. Бенне­ту пропонували пост прем’єра і нинішній глава уряду Нетаньягу, і лідер опозиції Лапід. Беннет, попри ідеологічні розбіжнос­ті з центристом Лапідом, об­рав сторону опозиції — і так по­клав край правлінню Нетаньягу, який займав пост прем’єра най­довше в історії країни — 12 років поспіль.

Нафталі Беннет народив­ся у Хайфі, його батьками були емігранти зі США. Так само, як Нетаньягу, він служив у спеці­альному підрозділі ізраїльської армії «Саєрет Маткаль», що за­ймається спеціальними опера­ціями, в тому числі звільненням заручників і захопленням лю­дей, що вважаються ворогами Ізраїлю.

Беннета колись вважали про­теже Нетаньягу: у 2006−2008 ро­ках він був головою апарату то­дішнього прем’єра. Але потім вони посварилися, Беннет вий­шов з «Лікуду», вступив у праву партію «Єврейський дім» і 2013 року завів її у парламент. По­тім Беннет займав міністерські пости в різних складах уряду до 2019 року, поки його ниніш­ня, тоді новостворена партія не провалилася на чергових вибо­рах до Кнесету. Але вже на на­ступних позачергових виборах Беннет у парламент повернув­ся.

Беннета часто називають ультранаціоналістом, а сам він вважає себе більш правим, ніж Нетаньягу. Він каже, що Ізраїль має бути національною держа­вою євреїв, і стверджує, що Із­раїль має історичні права на Західний берег, Східний Єру­салим і окуповані ізраїльтяна­ми 1967 року сирійські Голан­ські висоти.

Беннет давно виступає за збереження єврейських по­селень на Західному березі. У цих поселеннях — їх близько 140, разом зі Східним Єруса­лимом — живуть понад 600 ти­сяч євреїв. Майже вся світова спільнота вважає ці населені пункти незаконною експансі­єю Ізраїлю на землі палестин­ців, хоча ізраїльська влада не згідна з таким трактуванням… Водночас Беннет підтримує відмову від претензій на тери­торії у секторі Газа. (Ізраїль ви­вів звідти поселенців і війська 2005-го).

Беннет добре говорить ан­глійською і часто виступає в ефірі закордонних телекана­лів, захищаючи політику Ізраї­лю… Одного разу на дебатах на ізраїльському телеканалі, коли депутат Кнесету, араб, заявив, що євреї не мають права сели­тися на Західному березі, Бен­нет відповів так: «У нас тут була єврейська держава, коли ви ще з дерев не злізли».

Беннет відкидає ідею співіс­нування двох держав, ізраїль­ської і палестинської — форму­лу мирного врегулювання, яку підтримує більшість країн сві­ту, в тому числі США і їх нинішній президент Джо Байден. «Не від­дам ні сантиметра ізраїльської землі. Крапка», — заявив Беннет в інтерв’ю у лютому цього року. Він вважає, що Ізраїль, навпаки, повинен анексувати більшу час­тину Іудеї і Самарії — цим біблій­ним ім’ям Беннет називає За­хідний берег Йордану.

Беннет підтримує смертну кару для палестинських бойо­виків, при тому, що в сучасно­му Ізраїлі смертна кара не за­стосовувалася ніколи, за одним винятком, коли 1962 року ізра­їльтяни повісили нацистсько­го злочинця Адольфа Айхма­на. 2018 року, під час чергового спалаху конфлікту з правлячим у секторі Газа ісламістським угру­пованням ХАМАС, Беннет ви­ступав проти припинення вог­ню. Під час же нещодавнього спалаху Беннет говорив, що лі­дери ХАМАС, які почали ракет­ний обстріл Ізраїлю, самі винні у смерті десятків мирних жителів, що загинули під ударами у від­повідь, завданими армією Ізра­їлю.

… До того, як прийти у по­літику, Нафталі Беннет доміг­ся помітних успіхів на військовій службі, а потім у бізнесі. Ма­йор Беннет служив у двох під­розділах ізраїльського спецна­зу і неодноразово брав участь у бойових діях. Потім, вийшов­ши у запас, створив «стартап» у галузі комп’ютерних техноло­гій, продав його — і став муль­тимільйонером. «Я не з’їдаю по 17 стейків за раз, у мене немає приватного літака або яхти. Я просто купив собі свободу ро­бити те, що хочу», — розповів Беннет в інтерв’ю 2014 року".

Схожі новини