Передплата 2024 ВЗ

Вакцинував Ізраїль – виграв вибори

Лідер партії «Лікуд» Беньямін Нетаньягу має усі шанси залишитися у кріслі прем’єр-міністра

У вівторок, 23 березня, в Ізраїлі відбулися вже четверті за останні кілька років позачергові парламентські вибори. За даними екзит-полів, упевнену перемогу здобула правоцентристська партія «Лікуд» («Консолідація»), очолювана ізраїльським прем’єр-міністром Беньяміном Нетаньягу. (У 120-місному Кнесеті «Лікуд» матиме від 31 до 33 мандатів, а лівоцентристська партія «Єш Атід», тобто «Майбутнє є», яка зайняла на парламентських виборах друге місце, тільки 18). А відтак саме «непотоплюваний Бібі», як називають в Ізраїлі Нетаньягу, має найкращі шанси сформувати майбутній коаліційний уряд.

Сам Нетаньягу, зазначають із­раїльські ЗМІ, розглядав ці вибо­ри як своєрідний референдум, що мав підтвердити його безза­перечне лідерство на політичній сцені країни. Виборчому тріумфу партії «Лікуд» посприяла успішна кампанія вакцинації від коронаві­русу, організована урядом Нета­ньягу, а також зовнішньополітич­ні успіхи кабінету Бібі, зокрема нормалізація відносин із кількома арабськими державами.

«У боротьбі з пандемією Covid-19 Ізраїль став чемпіоном світу, — відзначив оглядач фран­цузької газети Le Figaro Рено Жи­рар. — Держава, здатна до пе­редбачення й організованості (на відміну від Франції), на да­ний момент зуміла ввести понад 110 доз вакцини на 100 жителів. 7 березня 2021 року в Ізраїлі зно­ву відкрили свої двері рестора­ни, бари, готелі, концертні зали, стадіони, коледжі… Ізраїль не­щодавно встановив диплома­тичні відносини з чотирма араб­ськими державами. Це Емірати, Бахрейн, Марокко й Судан».

«Ізраїльські громадяни, дякую! — заявив після виборів задоволе­ний Нетаньягу. — Ви дали велику перемогу правиці й очолюваному мною „Лікуду“… Переважна біль­шість громадян Ізраїлю підтримує правицю і хоче правого уряду, який буде сильним і стабільним». Утім, аби створити такий кабінет, Нета­ньягу доведеться докласти чима­лих зусиль.

Національна виборча комісія Із­раїлю обіцяє оголосити остаточ­ні результати виборів у п’ятницю, 26 березня. Після цього прези­дент країни Реувен Рівлін доручить сформувати новий уряд тому з лі­дерів політсил, який має найбіль­ші шанси це зробити. Очевидно, це буде Нетаньягу — «Єш Атід» про­грав «Лікуду» надто багато.

Аби створити уряд, Нетанья­гу потрібна підтримка щонай­менше 61 депутата Кнесету. За прогнозами, виборчий бар’єр у 3,25% голосів подолають аж… 13 політичних сил. За даними Associated Press, звичний союз «Лікуду» з блоком релігійних пар­тій «Ягадут Гатора» («Об'єднаний Юдаїзм Тори») і ШАС (Сефард­ською партією охоронців Тори) дасть Нетаньягу щонайбільше 54 мандати. Можливий коаліційний партнер — партія «Яміна» («Прави­ця»), що матиме 7−8 мандатів. Од­нак перед виборами її лідер На­фталі Беннет не дав чіткої обіцянки створювати коаліцію саме з «Ліку­дом». Мовляв, він готовий співпра­цювати також із опозицією, — якщо матиме шанс стати прем’єром… Утім, створення коаліції опозицій­них партій є малоймовірним. Ска­жімо, Єдиний список арабських партій та партію «Ізраїль Бейте­ну» («Наш дім Ізраїль»), за яку го­лосують головно тамтешні «росі­яни», об’єднує хіба що ненависть до Бібі…

Якщо після переговорів із по­тенційними коаліціянтами Нета­ньягу не вдасться створити новий уряд, то чергові позачергові вибо­ри відбудуться в Ізраїлі вже цього року. У принципі, такий варіант Бібі також влаштовує, головне, що він залишиться на чолі уряду. Бо якби втратив прем’єрське крісло, міг би опинитися за ґратами. Нагадаємо, проти Нетаньягу порушено кілька кримінальних справ, його звинува­чують у корупції, шахрайстві й зло­вживанні владою.

Схожі новини