Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вони були першими

Багато хто з президентів США бодай у чомусь був першопрохідцем, завдяки чому увійшов в історію

Сполучені Штати Америки обрали собі нового, уже 46-го президента — Джо Байдена. Цей представник Демократичної партії першим із господарів Білого дому запросив на посаду віцепрезидента США жінку, Камалу Гарріс. Та ще й темношкіру, та ще й частково азійського походження (батько Гарріс із Ямайки, а мати — з Індії). Тож Байден іще до своєї офіційної інавгурації (20 січня) увійшов в історію… Загалом, чимало президентів США щось та й зробили вперше. Отож пригадаємо.

Найперший

Джордж Вашингтон — пер­ший президент США (1789−1797). Він також став першим президентом, який потрапив на грошову купюру й поштову марку. 1820 року один із чле­нів Колегії виборників прого­лосував проти Джеймса Мон­ро, свого соратника по партії — тільки для того, щоб наза­вжди залишити Джорджа Ва­шингтона єдиною особою, яку Колегія обрала президентом одноголосно.

1976 року президент США Джералд Форд посмертно присвоїв Вашингтону звання генерала армії — найвище в американських збройних си­лах. Але коли з’ясувалося, що у США уже був генерал армії (Джон Першинг), то наступ­ник Форда, Джиммі Картер, спеціально заснував іще вище звання, генерал армії Конгре­су, і посмертно присвоїв його Вашингтону — першому і єди­ному.

Перший у Білому домі

Джон Адамс — другий пре­зидент США (1797 — 1801). До Вашингтона переїхав 1800 року з Філадельфії, тимча­сової столиці США. На шляху до нового місця проживання Адамс заблудився у лісі й блу­кав у ньому майже добу…

Перший нудист

Син Джона Адамса, Джон Квінсі Адамс, став прези­дентом США номер 6 (1825−1829). Кожного ранку любив голеньким перепливати річку Потомак. Завдяки своєму за­хопленню Адамс-молодший став першим президентом, який дав інтерв’ю жінці. Одна з вашингтонських журналіс­ток довго добивалася зустрічі з Адамсом у Білому домі. Але довідалася, що кожного ранку його можна зустріти на березі річки. Під час одного із запли­вів підстерегла президента, сховала його одяг і погодила­ся повернути тільки в обмін на обіцяне інтерв’ю.

Перший американець

8-й президент США (1837−1841) Мартін Ван Бурен на­родився громадянином США. Усі його попередники за на­родженням — британські під­дані. Однак прославився Ван Бурен тим, що запровадив в англійській мові заокеансько­го зразка вислів «о'кей», яким тепер користується увесь світ. О.К. — так Ван Бурен візував державні документи. Мав на увазі All Correct, тобто «усе правильно». Але не знав, як воно правильно пишеться, тому замість А.С. писав O. К…

Перша жертва прокляття

Першою жертвою загад­кового «прокляття Текумсе» став 9-й президент США Ві­льям Гаррісон (1841). Індіан­ський вождь Текумсе після об­рання Гаррісона президентом 1840 року наклав прокляття на нього й наступних прези­дентів США. Мовляв, кожен президент, обраний у році, що закінчується на нуль, помре раніше, ніж завершиться тер­мін його повноважень. Гаррі­сон простудився під час інав­гурації і помер на 31-й день після вступу на посаду…

З того часу «прокляття Те­кумсе» часто збувалося. Ав­раам Лінкольн, обраний 1860-го, був застрелений. Джеймс Гарфілд помер від ран, отриманих під час за­маху, обирався 1880-го. Ві­льям Маккінлі, якого обра­ли 1900 року, теж помер від рук терориста. Воррен Гар­дінг, якого обрали 1920, про­студився і помер 1923 року. Джон Кеннеді був обраний президентом США 1960 року й загинув від куль терорис­та 1963-го… Щоправда, дея­ких президентів це проклят­тя оминуло: Рональд Рейган обирався 1980 року, Джон Буш-молодший — 2000-го. Чи трапиться щось із Джо Байденом, обраним щойно, тобто 2020 року?..

Перший алкоголік і наркоман

Герой громадянської війни генерал Улісс Грант був 18-м президентом США (1869−1877). На алкоголізм захво­рів під час громадянської війни, а наркозалежність у нього розвинулася після того, як лікарі порадили ліку­вати рак горла кокаїном.

Перший Нобелівський лавреат

26-м президентом об­рали Теодора Рузвельта (1901−1909). Він першим з президентів здійснив по­літ на аероплані, став пер­шим американцем — лав­реатом Нобелівської премії миру (отримав 1906 року за посередництво у встанов­ленні миру між Росією і Япо­нією). І, зрештою, був наймо­лодшим американцем (ще не мав 43 роки), який став пре­зидентом.

Перший неповносправний

Франклін Делано Руз­вельт був 32-м президентом США (1933 — 1945). Про те, що після перенесеного полі­омієліту був паралізований, американці довідалися тіль­ки після його смерті: опера­тори й фотографи мали пра­во знімати президента тільки у положенні сидячи, щоб не було видно його каліцтва. Крім того, цей Рузвельт був єдиною людиною у США, що обиралася президентом чо­тири рази поспіль.

Перший католик

35-м президентом (1961−1963) був Джон Кеннеді. Як до нього, так і після нього президентами ставали тіль­ки протестанти. Кеннеді став першим президентом-като­ликом. При ньому вперше по телебаченню транслю­валася прес-конференція, він був першим президен­том — лавреатом Пулітцерів­ської премії. Кеннеді став та­кож першим президентом, смерть якого 22 листопада 1963 року Америка побачила у прямому ефірі…

Перший директор ЦРУ

Уперше президентом США (номер 41) став колиш­ній директор ЦРУ Джордж Буш-старший. Запам’ятався не тільки своїми воєнно-по­літичними успіхами (аре­штом нікарагуанського дик­татора Нор’єги і операцією «Буря в пустелі»), а й став першим американським президентом, який публіч­но відмовився їсти броко­лі. Обурені американські фермери у відповідь за­валили Білий дім посилка­ми з цією капустою… Кон­флікт намагалася вирішити перша леді Барбара Буш, яка почала приймати па­кунки, але її чоловік виявив­ся непохитним. Його фра­за «Я президент США й не зобов’язаний їсти броко­лі» була визнана такою, що найбільше запам’яталася з тих, які він проголосив за свою політичну кар’єру.

Перший, замішаний у сексуальному скандалі

Таким став 42-й прези­дент Білл Клінтон (1993 — 2000). Він був змушений да­вати свідчення про стажерку Білого дому Моніку Левін­скі, з якою мав сексуальні стосунки на робочому місці. Це ледь не закінчилося для Клінтона імпічментом… По­тім до президентського кріс­ла стартувала його дружи­на Гілларі. У разі її перемоги Клінтони могли стати пер­шою сімейною президент­ською парою Америки, але Гілларі 2016 року програла вибори Дональду Трампу.

Схожі новини