Передплата 2024 «Добра кухня»

Марат Хуснуллін приступив до виконання «огидної» ролі у Криму

Новий куратор Криму Марат Хуснуллін побував на півострові з робочою поїздкою

Насправді, як це заведено серед російських чиновників, він приїхав на відпочинок і між відвідуванням пляжів відірвав один чи два дні для ознайомлення зі станом справ у своїй вотчині, тобто в тому регіоні, який Володимир Путін вручив йому для кураторства.

Навіть газета російського парламенту Криму пише: «Протягом кількох днів заступник Голови Уряду Росії Марат Хуснуллін не відпочивав спокійно у Криму: куратор їздив по півострову, відвідував найбільш значущі об'єкти Федеральної цільової програми, проводив наради і робив важливі для регіону заяви. Подейкують, і лаявся, і начебто відставки пішли, але в цілому нічого страшного не сталося. Ба більше! За виконання ФЦП Марат Хуснуллін місцевих колег похвалив, зазначивши, що з 500 кримських об'єктів і заходів, що реалізуються у рамках програми, з відставанням йдуть лише 25…» Ось така «похвала».

Хоч це далеко не все, чим Хуснуллін цікавився на півострові. Головну його роль на новій посаді, яка залишається за кадром, Голова меджлісу кримських татар Рефат Чубаров назвав «огидною».

Чубаров заявив на «Эхо Москвы», що «незалежно від того, якими мотиваціями керувалися Путін з Мішустіним при визначенні куратора над окупованого Криму, важливу роль зіграло і етнічне походження Хуснулліна… Чекістське оточення нинішнього президента не могло не розповісти своєму начальнику про те, що з моменту захоплення Казанського ханства в 1552 році Москва завжди намагалася підбурювати між собою поневолені нею тюркські народи, перш за все казанських татар з кримськими татарами. Така практика тривала і в СРСР. Наші батьки відзначали, що наглядачами за кримськими татарами коменданти у місцях спецпоселень нерідко призначалися офіцери НКВД з числа казанських татар… Не виключено, що призначення Марата Хуснуллін головним куратором-прокуратором окупованого Криму, пов'язано також з планами Москви використовувати його співзвучне етнічне походження як контрпропагандистський прийом у відповідь на міжнародну критику про переслідування Росією в окупованому Криму його корінного народу — кримських татар. Розрахунок на те, що західний обиватель може легко проковтнути цю вонючу наживку … Погодившись на огидну роль табірного наглядача в окупованому Росією Криму, Марат Хуснуллін поставив себе в один ряд недоброї пам'яті комендантів НКВД …»

У всякому разі, від відвідин півострова «куратором-прокуратором» не стало легше жодному політичному в’язню з числа кримських татар чи українців. Навпаки, Марат Хуснуллін закріпив російське панування у Криму: «…віце-прем'єр РФ повідомив гарну новину — про продовження Федеральної цільової програми розвитку Криму і Севастополя до 2024 року і виділення додатково 300 мільярдів рублів, з яких республіка отримає 215. Продовження термінів ФЦП дозволить владі Криму і Севастополя краще планувати і більш гнучко управляти реалізацією заходів програми, підкреслив високий гість».

Отже, згідно з попередньою редакцією, у ФЦП значилося 582 кримських об'єкта. Станом на кінець 2019 року реалізовано 248. У продовженому варіанті 136 мільярдів виділяється на нове транспортне будівництво. До переліку нових об’єктів увійдуть південна частина сімферопольської об'їзної, Ялтинська траса від Перевального до Алушти і далі до Ялти, дві гірські дороги — від Білогірська у Привітне і з Бахчисарая до Ялти через Ай-Петрі".

Колишній голова Верховної ради АРК Леонід Грач в інтерв’ю Крим. Реалії говорить, що «навколо півострова розгорнулася кулуарна боротьба». На думку Леоніда Грача, новий куратор з Москви не зможе вирішити накопичені у Криму проблеми. Крим став особливо кримінальним, корупційним регіоном. За ці роки десятки чиновників — мерів міст, заступників самого Аксьонова, міністрів — пішли по лінії корупційних діянь, і ніхто ні за що не відповідає. Маємо таку ситуацію, що хто б не прийшов, у тому числі Хуснуллін, він прийде до розбитого корита. Південний берег Криму давно розрізаний представництвом Адміністрації президента. Сьогодні куратор вже нічого не може зробити, вплинути на це … Хочу офіційно сказати Марату, що можу з ним зустрітися і все розповісти і показати, якщо він хоче наводити в порядок. А якщо вони хочуть тримати Крим у вуздечці, треба хоча б поміняти керівництво півострова". Марат, як відомо, з Грачем не зустрівся…

Чому ж новий куратор взявся відразу за дороги, і чому це викликало переляк серед кримських чиновників?

Рефат Чубаров в інтерв’ю «Главкому» говорить, що судячи з дописів у соцмережах кримських колаборантів, «з призначенням Хуснулліна там паніка почалася, в тому числі серед тих, хто підтримує російську окупацію». «Мовляв, тепер ці люди забудують усе узбережжя, знищать Крим. І все це заради того, аби відмивати великі кошти. Зносять цілі гори. І хоч у це мало хто вірить, насправді ці „будівельники“ знищують навіть ландшафт Криму», — запевнив голова Меджлісу.

Головна роль Хуснулліна на попередній посаді у мерії Москви полягала в реновації старого житла. Отже, отримавши нову посаду, Хуснуллін сприйняв її нові можливості, як збільшену в багато раз Москву, і вже запропонував створити всеросійську програму реновації житла, в тому числі взявся за будівництво в Криму, адже всі знають, що це надзвичайно вигідна сфера для того, щоб «закатувати гроші в асфальт».

Крім всього за дорученням Хуснулліна планується реконструювати дороги Сімферополь-Армянськ і Сімферополь-Джанкой. А федеральну трасу «Таврида» він наказав завершити достроково: здати останню, восьму ділянку не в 2023-му, а в 2022 році. Він вважає за потрібне збудувати залізну дорогу до аеропорту Сімферополя.

Марат Хуснуллін не міг обминути банків, адже саме там лежать гроші. Він заявив: «Оскільки це уповноважений урядом банк, я дав пряме доручення розглянути можливість збільшення обсягу видачі кредитів і скорочення їх вартості. Тому що поки дійсно іпотека по Криму дорожче, ніж в інших місцях… Іпотека повинна в Криму знижуватися». Іпотечні кредити видаються в основному тим росіянам, які незалежно від віку переїздять жити в Крим і розбавляють кримський електорат назавжди російськими голосами. При цьому він поставив завдання збільшити в Криму до 2 млн. квадратних метрів в рік обсяги будівництва житлової та комерційної нерухомості.

А що газета мала на увазі, коли сором’язливо зізнавалась: «Подейкують, і лаявся, і начебто відставки пішли…» А ось що. «Одночасно в уряді Криму відбулися деякі зміни. Так, днями указом Глави Службу Госстройнадзора реорганізували, створивши єдине Міністерство житлової політики та державного будівельного нагляду РК…»

За Маратом Хуснулліним давно утвердилося звання «системного чиновника». Отже і перебудову кримської будівельної галузі він провів системно: реорганізував під себе державний контрольний орган, звільнив керівницю, перевів і збільшив потоки грошей, додав нові об’єкти. Раніше основні напрямки інвестування, як правило, обговорювались і визначалися на так званому Ялтинському міжнародному економічному форумі. І було б помилкою з його боку залишити без уваги цей важливий планувальник грошових потоків. Тому завершив Марат Хуснуллін свій візит у підконтрольну зону тим, що перевів ЯМЕФ на федеральний рівень і сам його очолив, що і стало системним завершенням нової корупційної схеми. Чому корупційної? А тому, що в світі, як правило, виконавцями програм призначаються одна, а контролерами — інші люди і органи. А тут сам сам планую, сам виділяю кошти, сам будую, сам контролюю, сам приймаю, сам призначаю «відкат»".

Як повідомили недавно «Открытые медиа», вони вивчили звітність компаній, пов'язаних з матір'ю віце-прем'єра Розою Хуснулліною, колишньою дружиною Лілією Харісовою (вони розлучилися в 2018-м) і двома дітьми — Аліною (в заміжжі Кірєєва) і Альбертом. Підсумок — сім'я Хуснулліних управляє портфелем земельних ділянок ц Татарстані площею 8 587 гектарів або майже 86 квадратних кілометрів, це більше острова Гернсі і лише у два рази менше держави Ліхтенштейн. Вартість всіх активів — понад 3,2 млрд рублів.

Окупаційній владі Криму залишилось тільки «взяти під козирьок». Як каже Рефат Чубаров, керівники Криму тому так довго і тримаються на своїх посадах, що їх головна роль — «брати під козирьок». Після візиту Хуснулліна Сергій Аксьонов заявив, що він упевнений, що Криму під силу виконати все, що напланував куратор. «Оскільки Кримом керує не він, а інші структури, інші люди, такий „попка“ їм потрібен. Криму не потрібна людина, яка в умовах окупації буде локомотивом. Там не робочий кінь потрібен, а людина, яка імітує посаду. Там правлять ФСБ і московські відомства, якщо ми беремо фінансовий і економічний аспекти», — пояснив голова Меджлісу.

Схожі новини