Передплата 2024 «Добрий господар»

Від Трампа більше не ВООЗдасться

США призупинили фінансування ВООЗ – поки не з’ясують, якою була її роль у «приховуванні інформації про поширення коронавірусу»

Раніше президент США вже критикував Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ), звинувачуючи її у «хіноцентризмі», тобто у прихильності до Китаю. Трамп також погрожував позбавити ВООЗ американського фінансування… Сказано — зроблено! Господар Білого дому наказав призупинити сплату грошового внеску США на рахунки ВООЗ, — поки не з’ясується, якою була роль цієї агенції ООН у «приховуванні інформації про поширення коронавірусу».

«Світ одержав багато неправ­дивої інформації про поширен­ня коронавірусу й смертність від нього», — сказав Трамп, оцінюю­чи дії ВООЗ під час пандемії. За словами президента США, саме «численні помилки ВООЗ спри­чинилися до настільки великої кількості смертельних випадків». Трамп вважає, що Всесвітня ор­ганізація охорони здоров’я стави­лася до інформації, яку надавала авторитарна китайська влада, зо­всім не критично, надмірно дові­ряючи Пекіну. Як наслідок, смер­тельно небезпечний коронавірус швидко поширився світом…

Президент США повторив, що має на ВООЗ особистий «зуб». Адже коли Трамп на початку епі­демії запропонував не пускати у США громадян Китаю, ВООЗ цю ідею американського лідера різ­ко розкритикувала… На думку Трампа, якби ВООЗ діяла швид­ше й рішучіше, жертв коронаві­русу було би набагато менше, і епідемія обмежилася би китай­ською провінцією Хубей та її сто­лицею, містом Ухань.

Саме США платять у ВООЗ найбільше грошей: цього року мають переказати на рахунки ор­ганізації близько 116 мільйонів доларів. Втрачати такий «куш» чиновники ВООЗ не хочуть, тож відразу після заяви Трампа пе­рейши у контратаку. Глава ВООЗ, ефіоп Тедрос Гебреєсус заявив, зокрема, що пандемію корона­вірусу намагаються використа­ти у політичних цілях. І що звину­вачення ВООЗ у «хіноцентризмі» абсолютно безпідставні… Всту­пився за Гебреєсуса й генераль­ний секретар ООН Антоніу Гутте­реш. «Зараз не час скорочувати ресурси ВООЗ чи будь-якої іншої гуманітарної організації, яка бо­реться з коронавірусом», — зая­вив португалець.

Американські критики Трампа, насамперед із табору Демокра­тичної партії, звинувачують його зараз у спробі «перевести стріл­ки». Мовляв, президент недооці­нив загрозу, карантин у Штатах запровадили надто пізно, саме тому так багато смертельних ви­падків… Але, парирують при­хильники Трампа, він опирався на рекомендації ВООЗ! А вона за­спокоювала, тягнула з визнанням пандемії і, як наслідок, ввела пре­зидента США в оману.

Насправді звинувачення ВООЗ у «хіноцентризмі» — цілком обґрунтовані. «Наприкінці груд­ня Тайвань надіслав ВООЗ по­передження про ризик передачі коронавірусу від людини до лю­дини, — повідомив представник Тайбею у Великій Британії Девід Лін. — Однак ВООЗ не переда­ла це попередження іншим краї­нам світу — через особливі відно­сини цієї організації з Китаєм. Ця помилка ВООЗ сповільнила гло­бальну реакцію на пандемію».

2017 року, коли Гебреєсус кан­дидував на посаду глави ВООЗ, саме Пекін був його лобістом. (Китай не бентежило, що Гебре­єсус, очолюючи МОЗ Ефіопії (2005−2012), приховав три епіде­мії холери в цій африканській дер­жаві. Ті епідемії вбили сотні ефіо­пів). Можна припустити, що глава ВООЗ залежний від думки Пекіна, який намагався приховати масш­таби епідемії. Як наслідок, уже 4 березня, коли від коронавірусу померли чимало людей, Гебреє­сус заявляв: «Вірус COVID-19 по­ширюється менш ефективно, ніж грип. І його поширення не при­швидшують особи, які не хворі­ють». Усе з ніг на голову! Саме серед «безсимптомних» носі­їв COVID-19, кажуть вірусологи, трапляються «суперпоширюва­чі», здатні заразити велику кіль­кість людей, з якими контакту­ють… Невже глава ВООЗ про це не знає?

Схожі новини