Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Сім крематоріїв кілька місяців працювали цілодобово. І вони говорять про 2535 жертв?»

Як пише «Голос Америки», жителі китайського Уханя не вірять офіційним даним про кількість загиблих від коронавірусу

За офіційною китайською статистикою, за весь час епідемії в Ухані (провінція Хубей) жертвами коронавірусу стали трохи більше 2500 осіб. Але, як інформує «Голос Америки» (ГА), із початку цього тижня сім найбільших похоронних бюро Уханя щодня видають родичам померлих близько 500 урн із прахом. Отже, можна припустити, що коронавірус спричинив набагато більшу кількість смертей, ніж про це заявляє офіційний Пекін.

«Якщо крематорії працюють цілодобово, то як могло загину­ти так мало людей?» — говорить в інтерв’ю Радіо «Вільна Азія», на яке посилається «Голос Аме­рики», житель Уханя, якого зва­ти Чжан. А видання Caixin.com інформує: одне з похоронних бюро провінції Хубей тільки за один день одержало з кремато­рію близько 5 тисяч урн із пра­хом померлих. Удвічі більше, ніж офіційна кількість жертв епідемії в Ухані…

Чимало жителів Уханя, пише «Голос Америки», вважають, що, починаючи з грудня, у місті по­мерли понад 40 тисяч осіб. Дже­рело «ГА», близьке до Бюро про­вінції Хубей у цивільних справах, стверджує, що багато людей по­мерли у себе вдома, не потра­пивши до офіційної статистики. За словами джерела, справжня кількість смертей в Ухані засе­кречена, проте китайська вла­да, найімовірніше, знає реаль­ні цифри.

Лише протягом одного мі­сяця в Ухані провели близько 28 тисяч кремацій. Отже, оцін­ки про загалом понад 40 тисяч жертв епідемії в Ухані не є пере­більшенням.

Інший житель Уханя розповів Радіо «Вільна Азія» таке: міська влада роздає сім’ям померлих по 3 тисячі юанів (420 доларів США) як «допомогу на похо­рон» — в обмін на їхнє мовчання про справжню причину смерті близької людини. «Під час епі­демії влада перевела до Уха­ня співробітників крематоріїв з усієї країни, — розповів цей ки­таєць. — Кремації проводили ці­лодобово». Інший житель Уха­ня, на якого посилається «ГА», розповів: сім міських кремато­ріїв здатні кремувати щодоби близько двох тисяч тіл (за умо­ви цілодобової роботи, як це й було). «І вони говорять про 2535 жертв? Сім крематоріїв можуть кремувати більше померлих усього за один день»…

А тим часом…

За інформацією Bloomberg, доповідь розвідки США свідчить, що уряд КНР навмисно применшував кількість заражених і по­мерлих від коронавірусу в Китаї. Як розповіли Bloomberg дже­рела у Білому домі, китайський уряд постійно змінював мето­дологію підрахунку хворих. Крім того, у доповіді американської розвідки йдеться про десятки тисяч урн для праху померлих, які надходили до провінції Хубей.

Схожі новини