Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Донька правителя Дубая двічі втікала з емірату

До другої втечі готувалася сім років. Але вона все одно була невдалою…

6 грудня британська телекомпанія ВВС показала документальний фільм «Втеча з Дубая: загадка зниклої принцеси». Він присвячений Латифі аль-Мактум — доньці правителя Дубая, прем’єр-міністра ОАЕ Мухаммеда аль-Мактума. У лютому 2018 року, пише видання meduza. io, 32-річна Латифа зробила невдалу спробу втечі з Дубая. З того часу про неї нічого невідомо.

Незадовго до втечі Латифа записа­ла відео, в якому звинуватила свого батька, шейха Мухаммеда, у тому, що він сам винен у багатьох вбивствах і покриває вбивства, вчинені іншими. «Невдовзі маю намір покинути це місце. Якщо зазнаю невдачі, це відео допоможе мені, тому що мій батько піклується тіль­ки про свою репутацію. Він готовий уби­ти заради неї… Якщо ви це дивитеся, то я або мертва, або перебуваю у дуже склад­ній ситуації», — заявила Латифа. Відео з’явилося на «Ютубі» через тиждень піс­ля її зникнення.

Латифа розповіла, що 2000 року на­магалася втекти її старша сестра Шамс. Під час канікул у Великій Британії дівчи­на пішла з родинного маєтку в графстві Саррей. Її спіймали через два місяці і, накачавши наркотиками, переправили у Дубай приватним літаком. Відтоді, каже Латифа. сестру тримали під замком. За­раз вона під наглядом психіатра і при­ймає ліки…

«Шамс утекла, бо не могла робити те, що роблять люди в цивілізованому світі: водити машину, подорожувати, просто самій робити вибір», — розповіла Лати­фа. 2002 року вона теж намагалася втек­ти, але її затримали на кордоні. Принце­су доставили у місце на зразок в’язниці, де, за її словами, цілодобово тримали в темряві, не давали одягу й предметів гі­гієни, а також били. «Охоронці сказали: «Твій батько наказав бити тебе до смер­ті», — заявила принцеса. Її звільнили че­рез три роки й чотири місяці.

Британська газета The Guardian з по­силанням на документальний фільм ВВС пише, що свою другу втечу принцеса го­тувала сім років. Зв’язалася з морським інженером Ерве Жубером, який випустив книгу про свою втечу з Дубая. Француз стверджував, що влада емірату запроси­ла його побудувати завод із виробництва підводних човнів, але після конфлікту за­брали паспорт і відмовилися випуска­ти з країни. Жубер утік, допливши на на­дувному човні до берегів Індії. Принцеса попросила француза допомогти їй з вте­чею, сказавши, що у неї є на це 400 тисяч доларів. Також Латифі допомагала її по­друга, фінка Тійна Яухіяйнен.

У фрагменті фільму про Латифу, по­казаному в програмі BBC Newsnight у травні 2018 року, йшлося, що у день втечі принцеса та її подруга доїхали ав­томобілем до Оману, звідти вируши­ли вплав, на надувному човні. У ньому дісталися міжнародних вод; там на жі­нок на яхті чекав Жубер. План полягав у тому, щоб дістатися до індійського шта­ту Гоа. Але через кілька днів за 48 км від місця призначення військові з ОАЕ за­хопили судно і розвернули його назад. «Я чув, як Латифа відбивалася й крича­ла: «Дайте мені спокій тут, я краще по­мру, ніж повернуся у Дубай», — розповів Жубер ВВС.

У Дубаї друзів Латифи затрима­ли. «Мені погрожували довічним ув’язненням, смертною карою. Я була дуже перелякана», — сказала Яухіяйнен. Їх із Жубером несподівано відпустили, че­рез тиждень. Разом вони створили гро­мадську кампанію «Свободу Латифі». Після свого затримання обоє нічого не знають про долю принцеси. Влада Ду­бая відмовляється говорити про неї. Джерело агенції AFP в уряді ОАЕ каже, що вона перебуває з родиною, і у неї «все добре. Але як воно насправді? Хтозна…

Схожі новини