Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кримський сценарій для Білорусі?

Кремль може його реалізувати. Особливо якщо Лукашенко погодиться розмістити на білоруській території російську військову базу

У Росії ширяться чутки, що Кремль вирішив відсунути від влади президента Білорусі Олександра Лукашенка. Нещо­давно група російських «експертів» у статті «Світ у ХХІ столітті» дійшла такого висновку: Лукашенко, «намагаючись зберегти в Білорусі необмежену владу», неодмінно гальмуватиме біло­русько-російську інтеграцію. А відтак «в інтересах Москви» треба якомога швидше передати владу в Білорусі наступни­кові «бацьки». Ці «експерти» вважають, Кремль повинен мати чіткий план дій у Білорусі, схожий на той, що був застосований під час анексії українського Криму… І чутки про відсторонен­ня Лукашенка, і такі провокаційні публікації — жорсткий тиск на білоруського лідера. Москва хоче повернути норовливий останнім часом Мінськ у «стійло» і застосовує для цього як економічні важелі, так і брутальні погрози.

Шестигодинні (!) пе­реговори з Путіним, які відбулися тиждень тому в Сочі, Лукашенко назвав «важкими», але «результатив­ними». Якщо щодо першого ви­значення сумнівів немає, то друге — бажання зберегти об­личчя, видати бажане за дій­сне. Як розповів сам Лукашен­ко, невирішеними залишилися, зокрема, «питання, пов’язані з поставками Білорусі темних на­фтопродуктів, поставками при­родного газу й оплати природ­ного газу з боку Білорусі». Не домовилися Москва й Мінськ, за даними ЗМІ, і про поставки російської нафти для перероб­ки на білоруських НПЗ, а також щодо збиткового для бюдже­ту Білорусі «податкового ма­невру» в галузі нафтовидобутку, який планує здійснити РФ. Неві­домо також, чи надасть Москва Мінську черговий транш креди­ту (200 мільйонів доларів). Зате питання щодо реекспорту Біло­руссю російських нафтопродук­тів (бензину, дизпального) уже закрито — цього реекспорту не буде. І це велика проблема для Лукашенка, оскільки, підрахував «Лівий берег», Білорусь, прода­ючи за кордон (зокрема, в Укра­їну) куплені за зниженими ціна­ми російські нафтопродукти, заробляла 2−3 мільярди дола­рів на рік.

Як бачимо, після справді ре­зультативних для себе пере­говорів Кремль залишив собі чимало аргументів, якими й надалі тиснутиме на Мінськ. Що саме Росія вимагатиме від Білорусі? «Путін запропону­вав Лукашенку нову парадиг­му подальшого співіснування в союзі, — констатував у виданні „Лівий берег“ експерт Андрій Паливода. — Суть її у тому, що тепер усіляка економічна до­помога буде пов’язуватися зі зустрічними політичними дія­ми».

І такі дії Лукашенка вже по­мітні. «Ми прийняли рішення про зміцнення кордону з Украї­ною, — повідомив днями „баць­ка“ на зустрічі з держсекрета­рем Ради безпеки і головою Держприкордонкомітету Біло­русі. — Ми бачимо, скільки лиха звідти йде сьогодні для Білорусі, і в тому числі зброї переправля­ється… Міністр доповідав мені: вони затримали чоловіка, в яко­го арсенал: кулемети, десяток автоматів, два десятки гвинті­вок, десять тисяч патронів і так далі… Звідки все це? Подивили­ся — в армії нашій усе на місці. Завезли. Тому прийнято рішен­ня встановити кордон з Украї­ною». Цікаво, що до останньої зустрічі з Путіним у Сочі «лихо», що начебто йде з України в Біло­русь, Лукашенкові чомусь не за­важало… Інший «прогін» «баць­ки» перед Путіним — Білорусь голосувала проти включення в порядок денний Генасамблеї ООН питання про ситуацію на тимчасово окупованих терито­ріях України.

Утім, зміцненням кордону між Білоруссю й Україною Мо­сква не задовольниться. Як по­відомляє видання «Росбалт», серед вимог Кремля — ство­рення на території Білорусі по­вноцінної російської військової бази, «з авіацією, танками й пі­хотою». На білоруській терито­рії діють два військові об’єкти РФ, «Антей» і «Волга» (стан­ція виявлення ракетних пус­ків і вузол дальнього зв’язку з підводними човнами). Але від створення у Білорусі росій­ської військової бази Лукашен­ко багато разів відмовлявся. Бо ж бачив, до чого призвело ба­зування в українському Кри­му російського Чорноморсько­го флоту… Після переговорів у Сочі, стверджує «Росбалт», си­туація змінилася. Мовляв, еко­номічний тиск Москви є на­стільки сильним, що «бацька» буде змушений погодитися на створення військової бази РФ. «А народу, — пише „Росбалт“, — це буде подано як відповідь на появу військової бази США „Форт Трамп“ у сусідній Поль­щі». (Цей «Форт Трамп» лише у планах, остаточного рішення Білий дім не прийняв).

Якщо повноцінну військову базу РФ у Білорусі буде створе­но, Путін будь-якої миті зможе реалізувати там кримський сце­нарій. Ліквідація незалежної Бі­лорусі й входження її до складу Росії (або ж створення не бута­форської, а справжньої союзної держави) може знову підняти рейтинг Путіна, який суттєво впав через наміри російської влади підняти пенсійний вік. У багатьох регіонах РФ на недав­ніх місцевих виборах росіяни не захотіли голосувати за кандида­тів від путінської «Єдиної Росії». Але замість них обирали не лі­беральних опозиціонерів, а ко­муністів і «жириновців», тобто відвертих шовіністів. Для таких виборців приєднання Білорусі (у тій чи іншій формі) буде таким же «успіхом великої Росії», як і анексія Криму.

Схожі новини