Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Напередодні Великого посту німці “відірвалися” на повну

Під час карнавалу у Кельні поява на вулиці у звичайному одязі — моветон!

Напередодні Великого посту навіть серйозні та педантичні німці тимчасово полишають справи, аби зануритися у святкову атмосферу, взяти участь у костюмованій ході або випити пива у веселій компанії. На вулицях кількох міст відбуваються галасливі карнавали і, мабуть, один із найвідоміших — Кельнський. Його історія веде відлік з 1827 року. Цей час жителі міста називають “п'ятим сезоном” - щорічно близько двох мільйонів осіб приїжджають до Кельна, аби “пофестивалити” на повну.

11 годин і 11 хвилин: саме у цей час 11 листопада розпочинається підготовка до великого свята — задовго до його початку. Карнавальні спільноти міста (їх тут налічують аж 160) збираються на “карнавальні засідання”, де обговорюють програми і кандидатур на ролі головних персонажів - Принца, Селянина і Діви. Упродовж трьох місяців містяни готують карнавальні костюми, адже появу на святкових вулицях у звичайному одязі вважають поганим тоном. На підготовку костюмів витрачають більше грошей, ніж на відвідування “наливайок” і ресторанів під час гулянь.

Сатира на “Брексіт”: британська прем'єр Тереза Мей без жалю відриває дитину, що чіпляється за груди Євросоюзу
Сатира на “Брексіт”: британська прем'єр Тереза Мей без жалю відриває дитину, що чіпляється за груди Євросоюзу

Свято стартує у “жіночий четвер” також о символічній 11 годині і 11 хвилин. Після сигналу одягнені у карнавальні костюми представниці прекрасної статі штурмують ратушу і встановлюють свою владу. Протягом дня жінки “полюють” на чоловіків, зрізують їхні краватки “по самий вузол” і приколюють трофеї до своїх суконь. Своєю чергою, сильна половина людства не має права відмовляти жінкам, якщо ті вподобали “жертву”, і запрошують її на “мирову” за кухлем пива або деінде, на вибір дами.
А кульмінація Кельнського карнавалу - “рожевий понеділок”. О символічній 11 годині і 11 хвилин стартує процесія карнавальних товариств, яка розтягується на кілька кілометрів. У ході беруть участь понад 10 тис. осіб, майже 5 сотень коней, близько сотні пересувних платформ, майже півтори сотні оркестрів, а в центрі міста у ці години одночасно перебуває до 1,5 мільйона осіб.

Кожне з товариств везе заздалегідь виготовлену з пап'є-маше фігуру, яка розважає і певною мірою шокує публіку. Зазвичай це гостра політична і злободенна сатира. Дістається усім — світовим і німецьким лідерам, потужним корпораціям, політичним партіям. Аби підсолодити “гірку пігулку”, у натовп кидають солодощі. За повідомленням інфоромагенції DPA, під час вуличного параду викидають близько 700 тисяч плиток шоколаду, приносять понад 300 тисяч букетів квітів. Після закінчення ходи в центрі Кельна з'являються головні герої карнавалу - Принц, Селянин і Діва.

Увечері “фіалкового вівторка” спалюють солом'яне опудало, що символізує спокуту гріхів, а завершує карнавал “попільна середа”. Учасники малюють попелом на лобах один одного хрести.

Схожі новини