Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Усіх нас назвали ворогами США»

Реакція Кремля на американський «список Путіна» – істерично-нервова. А це ж іще санкцій немає...

“Кремлівську доповідь” міністерства фінансів США у Кремлі коментують нервово. Мовляв, у такий спосіб Вашингтон намагається вплинути на результат березневих президентських виборів. Водночас Москва намагається створити враження, що особливої загрози “список Путіна” їй не несе. Західні експерти, втім, іншої думки. Кажуть, відтепер російські високопосадовці та олігархи, що потрапили в доповідь, “будуть у списку тих, хто займається чимось недобрим”. А значить, рано чи пізно щодо цих осіб буде застосовано жорсткі санкції.

Документ, оприлюднений американським мінфіном, “народився” згідно із законом “Про протидію противникам США за допомогою санкцій”, ухваленим улітку 2017 року. Цим законом американський Конгрес покарав Росію за втручання у президентські вибори в США. У “списку Путіна”, повідомив Bloomberg, 210 імен – 114 російських високопосадовців і 96 олігархів, статок кожного з яких не менше мільярда доларів. У Вашингтоні вважають, кожен, хто фігурує у “кремлівській доповіді”, збагатився насамперед завдяки своїм зв’язкам із президентом РФ Путіним.

Російські ЗМІ зауважили: до “кремлівської доповіді” міністерства фінансів США потрапили практично всі російські урядовці. І тепер усі вони, зазначає портал RBK, можуть стати жертвами нових персональних американських санкцій. Зокрема, прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, глава російського МЗС Сергій Лавров, перший віце-прем’єр Ігор Шувалов, секретар Ради безпеки Микола Патрушев, міністр оборони Сергій Шойгу, генпрокурор Юрій Чайка, глава Слідчого комітету Олександр Бастрикін і командувач військ Національної гвардії Віктор Золотов. Серед великих російських бізнесменів, що потрапили у “кремлівську доповідь”, – власник англійського футбольного клубу “Челсі” Роман Абрамович, засновник “антивірусної” (а насправді шпигунської) компанії Kaspersky Lab Євген Касперський, “алюмінієвий король” Олег Дерипаска, глава нафтового концерну “Лукойл” Вагіт Алекперов, глава “Газпрому” Олексій Міллер, а також Володимир Потанін, брати Аркадій і Борис Ротенберги, Геннадій Тимченко, Алішер Усманов, Ігор Сечін, Сулейман Керимов тощо.

На думку речника президента РФ Дмитра Пєскова, він та усі інші фігуранти списку американського мінфіну “де-факто названі ворогами США”. Путін назвав складання списку «недружнім актом»: мовляв, за багатьма прізвищами “стоять великі трудові колективи”... Заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабар назвав доповідь «грубим втручанням» у внутрішні справи Росії. Такої ж думки й глава Чечні Рамзан Кадиров: “Вашингтон перейшов до відкритого втручання у внутрішньополітичні процеси в Росії. Маю на увазі майбутні вибори президента”.

Хоча оприлюднений у Вашингтоні список російських високопосадовців і бізнесменів не передбачає застосування до них нових санкцій, фігурантам “кремлівської доповіді” є про що подумати. По-перше, на слуханнях у банківському комітеті Сенату міністр фінансів США Стівен Мнучін запевнив, що санкції незабаром будуть. «Я підозрюю, що ви не бачили засекреченої версії, – відповів Мнучін занепокоєним сенаторам. – Санкції стануть наслідком саме тієї доповіді». А по-друге, стверджує експерт Atlantic Council Деніел Фрід, “уже сам факт потрапляння в цей список збільшує ризик того, що в майбутньому проти його фігурантів будуть введені санкції”.

Якими саме вони можуть бути? «Люди, щодо яких введено санкції, більше не зможуть мати банківські рахунки в доларах або рахунки в іншій валюті, якщо трансакції банку, що зберігає їхні заощадження, йдуть через США, – пояснює експерт. – Ці люди позбавляються доступу до всього, що пов’язано з американською фінансовою системою. Як правило, якщо влада США вносить людину до одного зі списків громадян особливих категорій, така людина втрачає доступ до послуг більшості західних банків».

«Потрапляння у “список Путіна” – нижчий щабель порівняно зі санкціями, оскільки активи всіх цих людей не будуть заблоковані, – пояснив засновник компанії Ferrari & Associates Ерік Феррарі. – Але на репутацію це вплине не менше за санкції. Ці люди будуть у списку тих, хто займається чимось недобрим».

А тим часом...

«Кремлівський список» США був складений американськими урядовими агенціями, але минулого тижня його несподівано замінив високопоставлений чиновник із адміністрації президента США. Про це заявив шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд. За його словами, початковий список замінили на перелік, укладений на основі... міжнародного рейтингу багатіїв Forbes.

Карикатура Сергія ЙОЛКІНА (РФ)

Схожі новини