Передплата 2024 «Добрий господар»

Ангела Меркель іде на рекорд

Після виборів до бундестагу, які відбудуться у неділю, 24 вересня, вона може стати федеральним канцлером Німеччини вчетверте.

Досі по чотири терміни у кріслі канцлера провели лише двоє німецьких політиків — Конрад Аденауер і Гельмут Коль. Обидва представляли партію Меркель, Християнсько-демократичний союз, чий блок із ХСС (Християнсько-соціальний союз є баварським партнером ХДС), за даними соцопитувань, здобуде на недільних виборах упевнену перемогу. Утім, самостійно “чорні” уряд не створять, голосів для цього консерваторам забракне. Тож найцікавіше питання — з ким саме увійде в коаліцію очолюваний Меркель блок?

За даними соцопитування, проведеного за п’ять днів до виборів на замовлення телеканалу RTL і журналу Stern, блок ХДС/ХСС одержить 36 % голосів виборців. На другому місці буде Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) — “червоним” прогнозують 23%. Партія “Ліві”, віщують соціологи, одержить 10% голосів. По 9% матимуть ліберальна Вільна демократична партія (ВДП, “жовті”) і популістська, антиіммігрантська й антиєвропейська «Альтернатива для Німеччини» (АдН). І нарешті, 8% виборців проголосують за партію “Союз 90/ Зелені”.

Дві партії, які є найбільш проросійськими, “АдН” і “Ліві”, до урядової коаліції не увійдуть. “Альтернативу” лідери інших політичних сил узагалі не розглядають як можливого коаліційного партнера. Особливо після того, як Александр Гаулянд, що очолює передвиборний список партії, заявив таке: «Маємо право пишатися досягненнями німецьких солдатів у двох світових війнах»... “Лівих” же експерти остаточно з рахунків не скидають, мовляв, “червоно-червоно-зелена” коаліція теоретично можлива. Але, по-перше, СДПН, “Лівим” і “зеленим” забракне голосів. По-друге, позиції “Лівих” і “зелених” щодо Росії є протилежними: “Ліві” за зняття санкцій з РФ, а “зелені” — за їх посилення. По-третє, соціал-демократи, попри заяви їхніх лідерів про можливість поступового зняття санкцій з Росії, навряд чи захочуть входити в коаліцію з відверто проросійськими “Лівими”.

Впливовий соціал-демократ, нинішній глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель заявив, що найкращим підсумком виборів був би “світлофор”, тобто “червоно-жовто-зелена” коаліція — у складі СДПН, ВДП і “зелених”. Але оскільки “червоні”, за даними соцопитувань, програють блоку ХДС/ХСС із великим відривом, мандатів для “світлофора” забракне... Схоже, увійти в уряд “червоні” зможуть лише разом із “чорними”, знову сформувавши “велику” коаліцію. Але статус “молодшого” партнера ХДС/ХСС соціал-демократів більше не приваблює. «Ми не прагнемо продовжувати “велику” коаліцію, — заявив лідер СДПН, екс-голова Європейського парламенту Мартін Шульц. — Я висуваюся на виборах, аби замінити Меркель». Але для такої амбіції “есдекам” бракує виборчої “амуніції”...

Із ким формуватиме уряд блок ХДС/ХСС, якщо “великої” коаліції не буде? Ангела Меркель має три варіанти. Перший — “чорно-жовта” коаліція, тобто консерватори й ліберали. Це цілком імовірний варіант, позиції партій з багатьох питань схожі. ВДП, зокрема, виступає за посилення санкцій проти Росії, — поки та не поверне Україні окуповані райони Донбасу й Крим.

Щоправда, нещодавно “не в ногу” з позицією партії виступив її лідер Крістіан Лінднер: «Боюся, Крим потрібно розглядати як довгостроковий тимчасовий стан». Мовляв, аби досягти на переговорах із Кремлем прогресу на інших напрямках, насамперед у вирішенні конфлікту на сході України, питання Криму слід «загерметизувати». А європейські санкції проти РФ, заявив лідер ВДП, можна починати знімати вже після “перших проміжних успіхів” на переговорах із Москвою, — не чекаючи на повне виконання Росією Мінських домовленостей... Така позиція Лінднера мала би насторожити Київ, адже “молодший” партнер у коаліції, за традицією, одержує пост глави МЗС. Утім, це все-таки передвиборна риторика (Лінднер втрутився, хоч і безуспішно, у боротьбу за проросійських виборців). До того ж міністром закордонних справ від лібералів, припускають німецькі політологи, може стати не молодий Лінднер, а досвідчений Александр Граф Ламбсдорф, віце-голова Європейського парламенту. Про Україну він казав, зокрема, таке: “Ми чітко записали у програмі нашої партії: довгостроково перспектива вступу України до Європейського Союзу існує”.

Інший варіант коаліції для Меркель — “чорно-зелена”, тобто блок ХДС/ХСС і “зелені”. Щоправда, партії мають різні думки щодо податків: консерватори хочуть їх знизити, а “зелені” пропонують підняти податки для найбагатших німців... Попри ці розбіжності, “чорні” й “зелені” мають досвід співпраці в урядах чотирьох федеральних земель. І нарешті, коаліція “Ямайка” — “чорно-жовто-зелена”, як прапор цієї острівної держави, тобто ХДС/ХСС, ВДП і “зелені”. Кому б не дістався пост глави МЗС у такому варіанті, Путін із “Ямайки” не скористає: і ліберали, і “зелені” виступають не лише за збереження теперішніх антиросійських санкцій, а й за їх посилення.

Карикатура “Німецької хвилі”

Схожі новини