Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Британія знову в жіночих «рукавицях»

Справу Маргарет Тетчер продовжить Тереза Мей – новий прем’єр-міністр Об’єднаного Королівства.

У середу, 13 липня, королева Великої Британії Єлизавета ІІ призначила новим прем’єр-міністром країни свіжоспеченого лідера Консервативної партії - 59-річну Терезу Мей. Це другий в історії Об’єднаного Королівства прем’єр у спідниці (у 1979-1990 роках главою британського уряду була “залізна леді” Маргарет Тетчер). Тереза Мей прийшла на Даунінг-стріт, 10, після того, як дотеперішній прем’єр-міністр Девід Кемерон оголосив про свою відставку. Кемерон агітував проти “Брексіту”, але на референдумі 23 червня більшість британців проголосувала за “розлучення” з Європейським Союзом. Вести з ЄС переговори про “Брексіт” Кемерон не захотів...

І ще кілька днів тому кандидатів на пост голови Консервативної партії, а відтак і прем’єр-міністра (“торі” мають у Палаті громад однопартійну більшість), було двоє. Однак міністр енергетики Андреа Лідсом несподівано зняла свою кандидатуру. На її думку, в інтересах Британії “негайна поява сильного прем’єра з потужною підтримкою”, а чверть фракції консерваторів у парламенті, яка висловилася за Лідсом, - замало, аби “сформувати сильний і стабільний уряд”.

Щойно стало відомо про її прем’єрство, Тереза Мей заявила: у “непевні часи” Британії потрібне “сильне політичне лідерство”... У тих, хто голосував проти “Брексіту”, зародилася надія: а ну як Мей, що разом із Кемероном агітувала проти виходу Об’єднаного Королівства з Європейського Союзу, спробує залишити Британію у євро­спільноті? Утім, практично відразу Мей підтвердила: рішення виборців поважатиме, і саме за її прем’єрства “Велика Британія вийде з ЄС”. За словами нового глави уряду, “як “Брексіт”, то “Брексіт” - зробимо з нього успіх”.

Щодо відносин із державами, які не є членами ЄС, то Тереза Мей, очевидно, продовжить політику свого попередника, Девіда Кемерона. Тож Лондон і надалі відіграватиме важливу роль у НАТО, матиме тісні зв’язки зі США, підтримуватиме санкції Євросоюзу проти Росії і територіальну цілісність України. Інша справа, що після виходу Британії з євроспільноти її голос у Європі може стати не настільки потужним, як сьогодні... Утім, коли ще той “Брексіт” буде!

Як інформує BBC News, за час перебування на троні Єлизавети ІІ Тереза Мей буде вже 14-м господарем прем’єрської резиденції на Даунінг-стріт, 10, у Лондоні. Як і Тетчер, Мей любить британський телесеріал 80-х років “Так, пане міністре”. Як пригадують її друзі студентських років, Тереза вже тоді марила про те, що стане першою жінкою-прем’єром Британії. Тож амбіції Мей має не менші, ніж знаменита “залізна леді”...

Тереза Мей, пишуть ЗМІ, має велику колекцію туфель на низьких підборах. Новий пре­м’єр-міністр є активною читачкою журналу Vogue. Каже, на незаселений острів взяла би зі собою підшивку цього видання... Чоловік глави британського уряду - банкір із Capital Group Філіп Джон Мей. Познайомилися, коли вчилися в Оксфорді. Начебто на дискотеці їх представила одне одному майбутній прем’єр-міністр Пакистану Беназір Бхутто... Дітей подружжя не має. Як казала Мей, через “медичні причини”. Коли Терезі було 25 років, її батько, вікарій Англіканської церкви, загинув у автокатастрофі.

Пані Мей любить ходити у гори і слухати пісні у виконанні шведського гурту “Абба”. А ще новий прем’єр просто обожнює куховарити! За її словами, має вдома понад сто кулінарних книг... Що приготує Тереза Мей на політичній кухні, невдовзі побачимо.

Схожі новини