Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Порошенко дав МЗС та СБУ доручення звільнити політв'язнів Карпюка і Клиха

  • 19.05.2016, 11:46
  • 3 805

Сьогодні суд присяжних у Грозному визнав українців винними у вбивствах.

Президент України Петро Порошенко дав Міністерству закордонних справ та Службі безпеки України доручення щодо звільнення український політв'язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, яких суд присяжних у Грозному визнав винними у вбивствах. Про це Порошенко написав у Facebook.

"Робив та все робитиму для звільнення Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, яких вважаємо українськими політв'язнями у Росії. За Мінськими угодами всі в'язні мають бути звільнені. Дав відповідні доручення МЗС та СБУ", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, російська влада звинувачує лідера УНСО Миколу Карпюка і журналіста Станіслава Клиха в «участі в банді, вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців» під час Першої чеченської війни у 1994-1995 роках. Спецслужби РФ викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, а Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орел.

Українці заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а зізнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому російські правозахисники визнали Карпюка і Клиха політв’язнями і закликали негайно звільнити українців.

17 травня в Грозному під час засідання суду у справі українських політв’язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха після завершення дебатів сторін українці виступили з останнім словом.

19 травня, у Верховному суді російської Чечні українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху присяжні винесли обвинувальний вердикт: їх визнали винними в участі в бойових діях проти федеральних військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу "Вікінг", загибелі й пораненнй кількох десятків російських солдатів.

У Міністерстві закордонних справ України засудили обвинувальний вердикт.

Сьогодні у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха винними

Про це повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" Антон Наумлюк з судової зали.

"Визнані винними в участі у бойових діях проти федеральних військ під час Чеченської війни взимку 94-95 років у складі підрозділу "Вікінг", загибелі та пораненні десятків російських солдатів", - повідомив журналіст.

При цьому Станіслава Клиха присяжні визнали таким, що заслуговує на поблажливість.

Нагадаємо, Верховний суд Чечні розглядає справу українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких звинувачують в вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк у часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь.

Українські політв’язні Клих і Карпюк виступили в чеченському суді з останнім словом

У Верховному суді Чечні виступили з останнім словом українські політв’язні Микола Карпюк та Станіслав Клих.

Про це повідомив журналіст Антон Наумлюк на своїй сторінці у Facebook.

Обидвоє, за словами журналіста, в суді заявили, що не були в Чечні під час першої чеченської війни і винними себе не вважають.

Зокрема, Станіслав Клих сказав, що до цього процесу не був у Чечні і не брав участі ні в яких боях, а такожі показав сліди тортур, яких зазнавав протягом місяців під час слідства.

Микола Карпюк зазначив, що його судять не за події 20-річної давності, а тому що він українець, і через те, що Росія зробила його Батьківщині тепер. Він також розповів про тортури і погрози та передав подяку українцям, які його підтримували.

Зазначимо, що слідчий комітет РФ звинувачує українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха у вбивстві російських військовослужбовців під час російсько-чеченської війни у 1994-1995 роках. Їх заарештували у 2014 році. За свідченнями затриманих, до них з того часу застосовували тортури. Під час тортур українці навіть дали свідчення, що у чеченській війні брав участь і нинішній прем’єр України Арсеній Яценюк.

Чеченський суд відмовився приєднати до справи матеріали від Генпрокуратури України, які свідчать на користь невинуватості Клиха і Карпюка.

Схожі новини